Powered By Blogger

29 Eylül 2019 Pazar

Cüneyt Özdemir, depremde telefonları neden kullanamadığımızı anlattı...

     Cüneyt Özdemir, Amerika’da Silikon Vadisi’nde bu iş üzerine çalışan Türk mühendislerine bunun nedenini sormuş. Aldığı cevaplar şaşırtmadı. İşin içinde yine para var. 

     Operatör şirketleri internetin daha yaygın kullanılması nedeniyle alt yapı yatırımlarını hep internet üzerine yapmışlar. Ses ile iletişim için gereken alt yapı çalışmalarını önemsememişler. Bu nedenle Whatsapp kullanılmaya devam etmiş. Ama telefonla görüşme cortlamış. Bu birinci neden. 

Cüneyt Özdemir
Foto kaynak:finansgundem.com

     İkinci neden ise: Mesela bir yerin konuşma için belirlenmiş kotası var. Diyelim ki İstanbul’un bir bölgesinde 10 bin kişinin konuşması için alt yapı hazırlanmış. Ama olağanüstü durumlarda herkes telefona yüklenince doğal olarak 10 bin kişiyi geçiyor. Bu sefer 10 bin kişi sınırı geçildiği için sistem kaldırmıyor. Ve kimse birbirine ulaşamıyor. 

     Bu gibi durumlar için yapılan yazılımlar varmış. Bu gibi durumlarda mesela o hat üzerinde kapasiteyi 50 bine çıkar gibi. Yazılım hemen 50 bin kişiye çıkarıyor kapasiteyi. Bu şekilde herkes istediği kişiye ulaşabiliyor. Ama bizim operatörlerin böyle bir hazırlığı olmadığı için hepsi patladı. Umulur ki bu durumdan ders çıkarıp hazırlık yaparlar.

8 yorum:

  1. Konuşma kotası olayı hep benimde aklıma gelirdi. Demek ki depremden sonra hatlar bu yüzden kaldırmıyor.

    YanıtlaSil
  2. 3 gsm şirketi ortak hat oluşturacaklar mış .

    YanıtlaSil
  3. Kotalar aslında çok bilinmedik bir sistem değil. Genel telekomünikasyon süreçlerinin güvenliği açısından belirlenir o kotalar özellikle. Ancak depremde kesilen hatların faturası bu kotalara kesilmeli mi dersen, buna katılmıyorum. Yaşanan düpedüz rezaletti benim nezdimde. Depreme çok açık bir konumdayız ülke olarak, bunun için gerekli önlemlerin alınmış ve hazır olunmuş olması gerekiyordu. Kaldı ki zaten son 1 aydır her yer bangır bangır deprem uyarısı yapıyordu. Kimsenin süpriz yumurta muamelesi yapmasına da gerek yok.

    Kısmen zararsız, kayıpsız bir depremde bunları yaşayınca daha kötüsünden allah iki kere korusun demeden edemiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sen güncel yazılarda yazmalısın. İyi yazıyorsun.

      Sil
  4. Düzce Gölcük Van depremleri bir ülke tarihi için dün gibi denilecek yakınlıkta depremler.Hala ders alınmasından bahsediyoruz.Allahaşkına ders almak için daha ne olması gerekiyor.Sadece Türkiye'de ki uzmanlar değil Dünya'da ki uzmanlar da yıllardır uyarıyor olası İstanbul depremi için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç bir şeyi umursamıyoruz ki. Deprem olunca çaresine bakarız. Önceden hazırlığı hiç bir konuda sevmeyiz. Bize ters.

      Sil