Powered By Blogger

15 Haziran 2018 Cuma

Türk Hava Yolları 85.Yıl reklamı çok güzel olmuş...


     Türk Hava Yolları 85.yıl için çok güzel bir reklam filmi hazırlamış. Belki de kısa film de diyebiliriz. Aynı zamanda Türkiye’nin 85.yıllık tarihi gibi de olmuş. İlk yurt dışı uçuşu 1947 yılında yapılmış. Sonra 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’nda yolcu uçaklarının koltukları sökülmüş. Ve o şekilde ordumuzun hizmetine sunulmuş.
     
     Reklamda sıra, eve dönüş 1985 yazısında. Bir yerde kapalı olan Japon’ları kurtarıyoruz. Bu eve dönüş hikayesi nedir diye internetten baktım. İran-Irak savaşı zamanı. İran’daki Nissan firmasında çalışan 215 mühendis ve teknik elemanın oradan çıkarılması lazım. Ama Saddam, “Sivil uçakları vuracağım” diyor. Kimse de gidemiyor tabi. Türk Hava Yolları’ndan başka. Başbakan Turgut Özal’ın onayıyla beraber oradaki Japonları alıp ülkemize getiriyoruz.

     Sonra uçakta dünyaya gelen sürpriz yolcu dedikleri, bebekcik. Hamile kadına yardımcı olan hostes de sanki hostes değil de bir ebe gibi. O kadar profesyonel yaklaşıyor kadına. O kadını görünce, “Ya bu kadın bir anne ya da Türk Hava Yolları’nda böyle bir eğitim de veriliyor herhalde” dedim.

Türk Hava Yolları 85.Yıl reklamı

     Ve yakın zamanda futboldaki en büyük başarılarımızdan Dünya kupası üçüncülüğü. Gündüz vakti millet televizyon başındaydı. Ben de o zamanlar lisedeydim. Grubun ilk maçını lisemizin spor salonunda izlemiştik. Duvara büyük bir bez asıp ona yansıtmışlardı. Hey gidi günler hey. İşte o zaferin dönüşünde uçağımıza savaş uçaklarımız eşlik ediyor. Ve savaş uçaklarından birini kullanan pilotumuz, teknik heyet ve futbolculara, “Yuvanıza hoş geldiniz” diyor.

     Acaba o zamanki görüntüler kullanılsa mıymış diye düşündüm. Reklamın dokusunu bozar mıydı, bozmaz mıydı diye ikilemde kaldım. İçerideki futbolcuları temsilen, uçağın camında, arkasında Türkiye yazan eşofmanlı biri gözüküyor. Tamam, o zamana ait görüntüler kullanılmamış olabilir. Ama bu da çok sönük kalmış ya. Hiç olmazsa birkaç kişi daha olsaydı camdan bakan.

     Ve dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolları olmak. Reklam filminde, 2012 Somali dünyaya açılıyor diye kendine yer bulmuş. Ve reklamın sonundaki söz: “Her seferinde bu bayrağı taşımanın gururuyla yükseldik gökyüzüne”. Reklama birde siz göz atın. Reklamı buradan izleyebilirsiniz.


Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/air-air-travel-airbus-aircraft-358319/

2 yorum:

  1. Reklam gerçekten harika olmuş. Tam Türk insanına dokunur cinsten...

    YanıtlaSil