Powered By Blogger

1 Mayıs 2018 Salı

İşçi bayramı, gerçekten nasıl bayram olur?


     Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Herkes- ben de dahil tabi- sosyal medyadan işçi bayramını kutlayan paylaşımlar yaptık. Ne de olsa bu bizim bayramımız. Ben, asgari ücretle çalışan bir işçiyim. Bu bayram daha mutlu olmamız sağlanabilirdi. İşçi olarak ne kadar rahat bir yaşam sürersem, bu bayramı o kadar zevkle kutlarım. Peki benim gibi asgari ücretli olanlar bu bayramı zevkle kutlayabiliyorlar mı? Hayır. Nedeni ne peki? 

     Asgari ücretten kesilen vergiler. Bakın daha dün emeklilere, iki bayram öncesi 1000 lira ikramiye vereceği açıklandı. Bu olması gereken bir şeydi. Geç bile kalındı. Tabi bu ikramiyenin seçime iki aydan az kala açıklanması, seçim yatırımı olduğunu düşündürüyor.
Öyle de olsa yine bizim milletin yararına. İşte asgari ücretliden kesilen verginin kaldırılması da bizi böylesine mutlu edecek. 

     Buna da el atmaları gerekiyor ülkeyi yönetenlerin. Asgari ücretten normal maaşımızdan kesinti oluyor. Oda yetmiyor. Eğer o ay mesai yaparsak ya da prim alırsak, onlardan da vergi kesintisi yapılıyor. Vergi dediğin adaletli olması gerekmiyor mu? Az kazanandan az, çok kazanandan çok olması lazım değil mi? 

1 Mayıs işçi bayramı

     Aldığımız kuş kadar bir para zaten. Birde vergi kesintileri olunca, elde avuçta bir şey kalmıyor. İnanın para aldığımız gibi bitiyor. Kredi var, kredi kartı var. Yetmedi telefon var, elektrik var, su var. Neyse ki kış sona geliyor. Yakacak derdinden kurtuluyoruz.

     Fark ettiniz mi? Kendisine bayram verilen kesimler hayatlarından hiç memnun değiller. Mesela 23 Nisan. Çocuk bayramı. Ama çocuk işçi almış başını gitmiş. Çocuk istismarı desen ayyuka çıkmış. E işçiler desen, deminden beri anlatıyorum. İşçilerin sorunları sadece vergi değil tabi. Bazıları sigortasız çalıştırılıyor. Ve daha neler neler. Biz yine iyiyiz bir açıdan. Yine de şükür. 

     İnsanlık, insanlığı sömürüyor be. Bu düzen değişmeli. İnsanlık, insanlığı düşünmeli. Ama insan, “Böyle gelmiş böyle gider” demekten de kendini alamıyor. Biz yine asgari ücrete talim. Yine ay sonunu zor getireceğiz. Bu yazıyı okuyanlar arasında benim yaşım kadar çalışma hayatı olan ve o yılları asgari ücretle yaşamaya çalışmış büyüklerim vardır. Onların söyleyecekleri benden daha kıymetli olacaktır bu konuda, eminim.

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/construction-wall-house-door-64609/


2 yorum:

  1. Asgarî ücret görünürde arttı ancak altınla kıyasladığında yarı yarıya düşmüş 2002'lere oranla. Maalesef ülkemiz tam bir vergi cenneti. :( Twitter'da Ozan BİNGÖL'ü tavsiye etmeni öneririm.

    YanıtlaSil