Powered By Blogger

26 Temmuz 2017 Çarşamba

Uykusuzluk

     Uykusuzluk hakkında sanırım daha önce de yazmıştım. Ama baya olmuştu o yazı. Belki iki yıl önceydi. O kadar ki, yazının içeriğini bile tam hatırlayamıyorum. Biliyorsunuz ki uyku çok önemli. Yemek kadar su kadar, hayati derecede hem de. Yaşamımızın büyük bir bölümünde vücudumuza haksızlık yapıyoruz. Gece geç saatlere kadar oturuyoruz. Sabahın köründe ise kalkıyoruz. Ama öyle bir zor kalkıyoruz ki. Resmen dayak yemiş gibi oluyoruz. Şimdi gel de o günden hayır bekle. Son 2-3 haftadır ben de genelde yataktan bu şekilde kalkıyorum. Daha doğrusu kalkmaya çalışıyorum. Sanki hiç uyumamışım gibi kalkıyorum yataktan. “Daha işe gideceğim. Simit falan kahvaltı yapacağım. Sonra öğle olacak vs.”

Uykusuzluk

ERKEN YATACAĞIM DERKEN
     Uykusuzluk uyandığım ilk dakikalarda, bana böyle hesaplar yaptırıyor. “İşten bir geleyim. Erkenden yatacağım” diyorum. Ama bu dediğimi yapıyor muyum peki? Tabi ki hayır. Saat 22:00 oluyor. “Daha bu saatte yatılmaz. Saat bir 23:00 olsun” diyorum. Sonra 23:00 oluyor. Yok, yine işime gelmiyor. Bu sefer “24:00’de yatarım” diyorum. Saat 24:00 oluyor. Hala ayaktayım. Onu yapayım, bunu yapayım, yok saati kurayım derken, saat oluyor mu 24:30. Bazı insanlar vardır. Yastığa kafayı koyar koymaz, hemen uykuya geçerler. Bende nerde öyle durum. En az yarım saat dönerim yatakta uyumak için. Bir yarım saatte burdan geldi mi? Al sana saat 01:00 oldu. Sözde kaçta yatacaktım, kaçta yattım.
VERİMLİ BİR GÜN İÇİN
     Tabi birde sıcaklar var. Onu da unutmamak lazım. İnsan sıcaktan da uyuyamıyor. Normal uyku sorunun var zaten, birde sıcaklar üzerine tuz biber oluyor. Şöyle, “Deliksiz bir uyku uyudum” demeyeli baya oldu. İnsan uykusunu alınca doping almış gibi kalkıyor yataktan. Enerjik oluyor. İstediği her şeye çok daha çabuk ve verimli bir şekilde konsantre olabiliyor. Zinde kalkınca doğal olarak neşeli oluyor. Etrafına da neşe saçıyor. Güzel başlayan gün, böylece güzel bir şekilde devam ediyor. Bu aralar benim gibi uyku sorunu yaşayan arkadaşlar var mı? Varsa onlar bu gibi durumlarda ne yapıyorlar? Buyrun tecrübelerimizi paylaşalım. Yorum bölümü bu defa, uykusuzluk konusu için sizleri bekliyor.

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/apartment-bed-carpet-chair-269141/

24 yorum:

  1. Şu sıralar değil de bir iki ay önce çok düzensizdi uykum. Hatta öyle düzensizdi ki gece ayaktaydım gündüz yatıyordum (Tabii o da en fazla 5 saat uyku) Sersem gibi oluyor insan uykusuz kaldığında. Ne yaptığını bilmiyor. Kesinlikle zorunda olmadıkça düzeni bozmamalı uykuya değer verilmeli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum. Olabildiğince uyku düzenine dikkat edilmeli. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. Bende uyuyamayanlardanım :) Şöyle bir tavsiyede bulunabilirim ama, bir yerde okumuştum 15 dk hareketsiz bir şekilde kalırsak uyuyakalabiliyormuşuz. Bir kaç defa denemiştim işe yarıyordu.

    YanıtlaSil
  3. Acaba insan, bilinçaltında kendine ayırdığı zamanı yeterli ya da verimli bulmuyor da ondan mı zamanında yatamıyor. Olması gerekeni bilip yapamamak? Yurdagül hanım bu konuda ne der onu merak ettim şimdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de yeterli bulmuyor. Yurdagül'ün bu konuda da eminim söyleyecekleri vardır :) Yorum için teşekkürler.

      Sil
  4. Merhaba..İnternette uyku müzikleri var.Faydasının olacağına inanmamıştım ama işe yarıyor.Deneyin isterseniz.Bir de yatmadan bir bardak ayran.Bu sıcaklarda güzel gidiyor..

    YanıtlaSil
  5. Erken yatarsam sanki tüm vaktimi işte geçiriyormuş gibi hissediyorum. 00:00 görmeden yatağa doğru yol almıyorum. sabah kalkış 6:35 :( uzmanlar da 6 saat uyku yeterli diyor aslında ama bana yetmiyor doğrusu.

    Birde hani o yastığı görünce uyuyanlar var ya işte ben onlardanım. Ne kadar sıkıntım olursa olsun yastığa değdiğim an uyurum. Hatta hep dua etmeye niyetlenirim ama daha besmele bitmeden uyurum. (Maşallah :) ) uyuyamamak kötü olsa gerek. Tabi yatağa çok yorgun giriyorum bunun etkisi olabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygularıma tercüman olmuşsunuz :) Yorum için teşekkürler.

      Sil
  6. Uyku sorunu hakkında kesin bir bilgim olmamakla beraber tamamen kişisel olduğunu düşünüyorum. Ben de zaman zaman uyuyamıyorum ama bazen de hemen uyuyuveriyorum. Bi de gün içinde çalışmak ya da çalışmamak, insan psikolojini etkileyen olay veya sebepler ve sağlık sorunları gibi çeşitli faktörlerin uyku üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum. Umarım kısa zamanda bu sorununuza bir çözüm bulursunuz. Zira uykusuzluk çok fena bir durum (:

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi bu işin psikolojik yanı da söz konusu. Psikoloji bozuldu mu vücutta her şeye etki ediyor. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  7. Bazı dönemler bende yaşıyorum özellikle yazları. Ama geçen hafta bir çözüm buldum: Camların hepsini açıyorum kapıyı aralıyorum, saati kuruyorum. Ve telefonu odanın uzak bir köşesine koyuyorum. Ayrıca başınızı yastığa koyunca hiç düşünmemek gerek çünkü insan düşündükçe uyuyamıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aksine gibi insanın beynine de düşünceler hücum ediyor :) Yorum için teşekkürler.

      Sil
  8. Uzmanlara göre bir insanın en geç 10.30'da yatağa girmesi gerekiyormuş. Beyindeki kimyasalların düzenli salgılanması ve vücudun tam anlamıyla dinlenebilmesi için... Kim bu devirde bu saatte yatabilir ki? Hele çalışan kadınları düşünemiyorum bile!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O saatte yatağa girmek imkansız. Ancak çok yorgun olunca olur. O zaman 10:30'u bile beklemez insan. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  9. Yaza kadar düzenli bir uyku durumum vardı. Yazla birlikte bozuldu maalesef :)

    YanıtlaSil
  10. Uykuya dalamama sorunu bende yaklaşık 3 aydır var. Doktorum psikoloğa git bir dedi ama itiraz ettim... Vücut saatini bozmamak için galiba her gün aynı saatte yatmak gerekiyor. Ben bir çözümünü bulamadım... Geçici çözümler ise pek işe yaramıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uykuya dalma ayrı bir problem. Ben yarım saat dönüp duruyorum yatakta. Dilerim kısa zamanda şu uyku problemimizi çözeriz. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  11. Haha :) bende aynıyım. Eskiden beri erken yattiğimi bilmem. Bide baya bir uykuya dalamazdim. Ama çocuk olunca koyar koymaz uyuyorum ama koyana kadar da gece yarisi oluyor 😀 bide çok rüya gördgumden hic uykumu alamam. Tek care pestilin çıkana kadar yorulmak ve hazir imkanin varken yemek yer yemez gömülmek kardeşim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tavsiye ve neşe dolu yorum için teşekkürler :)

      Sil
  12. Uyku problemini en azından zaman zaman yaşıyorum. Ben mecburen doktorumda aldım soluğu. Zira uykusuzluk direkt vertigoya neden oluyor bende. Şimdi uyuyorum. Keşke ilaçsız olabilseydi Cem :( Sana bol ve kaliteli uykular dilerim kardeşim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke. Hepimiz kaliteli uyku uyuyalım. Yorum için teşekkürler.

      Sil