Powered By Blogger

4 Temmuz 2017 Salı

Tohumlar fidana...

DOĞAYA SEVGİYİ ANLATAN ŞARKI  
     Tohumlar fidana şarkısını hepimiz biliriz. Belki yeni nesiller bilmeyebilir. Duydularsa da belki Cem Yılmaz’ın filminde duymuş olabilirler. Bu şarkıyı dinleyince ben çocukluğuma gidiyorum. Okullarda ne de çok söylermişiz. Doğaya sevgiyi bu tip şarkılarla çocuklarımıza aşılamalıyız. Şimdi orman yangınları oluyor. Çoğu ya sigara izmaritinden ya da piknikten sonra bırakılan çöplerden çıkıyor. Bu nedenle doğaya sevgi duyan bir nesil yetiştirmeliyiz. Kamu spotlarında bu şarkıya yer verilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Yeniden doğaya sevgiyi yeşertmek için. Okullarda müzik derslerinde bu şarkı öğretmeli. Tabi bu iş sadece şarkının öğretilmesiyle olmaz. Aynı zamandan doğa bizim için neden önemli? Neden doğayı korumalıyız? Bunlar ayrı ayrı anlatılmalı.

tohumlar fidana, doğa sevgisi, güncel

SADECE BİR ŞARKI DEYİP GEÇİLMEMELİ
     Tohumlar fidana şarkısı aslında bir milli meselenin şarkısıdır. Ve yine bu şarkıyı çocukların seslendirmesi de çok önemli. Çünkü geleceğimiz onlar. Belki bu çok klasikleşmiş bir söz. Geleceğimiz çocuklar. Ama gerçekten öyle. Yarının büyükleri çocuklarımız. Bunu göz önünde bulundurarak çocuklarımıza o şekilde davranmalıyız. Gerçi bu da ayrı bir yazı konusu olur. Çocuklarımıza davranma şeklimiz. Onlara bir birey olduklarını hissettirecek şekilde davranmalıyız. Ayrıca doğaya sevgi hakkında şunu da unutmadan belirteyim. Çocuklarımıza şarkıları öğrettik, neşeli neşeli söylettik. Sonra doğanın önemi hakkında eğitim verdik. Yeter mi? Tabi ki yetmez. Bunun yanında çocukları alıp sınıfça, hatta okulca, hep birlikte fidan dikmeye götürülmeli. Ben çocukluğumda hatırlıyorum.


ÇOCUKLARA AĞAÇ DİKTİRİLMELİ
     Bizi götürmüşlerdi. Fidan dikmiştik. Çocuk toprağa dokunmalı. Kazmalı, fidanı yerleştirmeli, tekrar toprak ile kapatmalı ve en son da sulamalı. Ve hatta o alana, o okulun ismi verilmeli. Ya da onların diktiği fidanlara sadece. Böylelikle bir bağ oluşturulmalı. İşte bu şarkı bana bunları hatırlattı. Sizlerle bunları paylaşmak istedim. Bu şarkıyı dinlemeniz ve o günlere tekrar dönmeniz için şarkıyı yazıya ekliyorum. İnşallah şimdilerde de çocuklar ağaç dikilmeye götürülüyordur. Yıllar geçtikçe güzelliklerimizi kaybediyoruz farkında mısınız? Okullarda birde yerli malı haftamız vardı. Al sana bir güzellik daha. Tohumlar fidana bir nesle doğa sevgisini aşılayan şarkıdır.

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/conifer-daylight-environment-evergreen-338936/

Video kaynak: https://www.youtube.com/watch?v=QIwXR_vDNo4

12 yorum:

  1. Çocuklara kesinlikle doğayı anlatmalı ve o sevgiyi aşılamalıyız diye düşünüyoruz.Dünyada sadece biz insanlar yok çünkü...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu eğitim geleceğimiz için çok önemli. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. Severek okudum yazınızı, maalesef unutuyoruz çok şeyi. Eğitim önemli, hayati değerde. :)
    Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğayı kendi ellerimizle katleden bir nesil yetiştirmek için bu eğitim şart. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  3. Ne büyük anlam içeriyor... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza doğa sevgisini aşılamalıyız. Bu yüzden büyük bir anlamı var dediğiniz gibi. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  4. Ne yazık ki millet olarak doğanın bağrından gelmemize rağmen çok büyük nankörlükler ettik doğamıza.. Ağaçlarımızı kestik, kaynaklarımızı kirlettik, topraklarımızı verimsizleştirdik.. Bozulan doğa ile insani dengelerimiz de bozuldu. Hepimiz bencil ve hırslı mutsuz bireyler oluverdik.. Büyükler olarak aramızda ki kavgayı patırtıyı bir kenara bırakıp bu hatamızı nasıl tamir edebiliriz, nasıl telafi edebiliriz acil olarak bunun üzerine eğilmemiz gerekiyor. Yoksa gelecek nesiller geçmişimizde ki güzellikleri asla bilmeyecek ve bunun tek suçlusu biz olacağız..

    YanıtlaSil
  5. Çok haklısınız. Çocuklara doğa öğretilmeli. Eskiden bizi botanik parklarına gotururlerdi ne güzeldi o zamanlar. Şimdi bir pikniğe gidiyorlar orada çöplerini yere atıyorlar. Öyle bir nesil yetişmiş. Biraz da şımarık benim açıma göre. Tabi terbiyeli ve bilinçli olanları da var fakat onlar da çevrenin etkisi ile kayboluyorlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir tespit yapmışsınız. Hali hazırdaki çocukları da kaybediyoruz bu şekilde. Yorum için teşekkürler.

      Sil