Powered By Blogger

29 Temmuz 2017 Cumartesi

Sesli kitap okuma..

     Sesli kitap okuma normalde yaptığım bir okuma türü değildir. Zaten sevdiğimi de söyleyemem. Hemen ağzım yorulur benim. Başım ağrımaya başlar. Kafam kazan gibi olur. Bu nedenle pek tercihim olmaz. Aldığım bir eğitimde eğitmen, bu okuma türünün güzel konuşmada büyük bir etkisinin olduğunu söyledi. “Roman okusak olur mu?” dedim. Olurmuş. Ama bir şartla. Roman okurken öyle düz bir şekilde okumamak gerekiyormuş. Romandaki karakterlere göre sesimizi değiştirmeliymişiz. Mesela bir çocuğun konuşmasını okuyorsan bir çocuk gibi, yaşlı birinin konuşmasını okuyacaksan bir yaşlı gibi okuman lazımmış. Öyle deyince aklıma Sunay Akın geldi. O’da hikaye anlatırken sesini konuştuğu kişiye göre değiştirir ya.
Sesli kitap okuma

TOLSTOY İLE BAŞLADIM
     Sesli kitap okuma çalışmama bugün itibariyle start verdim. Şu anda hali hazırda okuduğum kitaptan. Tolstoy’un Her Şeye Rağmen Sevgi kitabını okuyorum. Kitap hikayelerden oluşuyor. Hikayeler kısa oluyor diye hepsini yüksek sesle okuyayım dedim. Hikayeyi okurum okurum bitmez. Az önce de bahsettiğim gibi, ağzım yorulmaya, kafam da ağrımaya başladı. Baktım olacak gibi değil, sessiz okumaya geçtim. Ben sadece dudaklarımı oynatarak da okuyamam. Oda sevmediğim okuma türlerinden biridir. Benim için makbul olan okuma türü: İçinden okumadır. Ama bazı zamanlar, neden olduğunu bilmediğim bir şekilde okuduğumu anlayamıyorum. Öyle durumlarda, “Galiba okuma havamda değilim. Zorlamanın bir alemi yok” diyerek kitabı okumayı bırakıyorum. Çünkü hiç zevk almıyorum.
ALIŞKANLIK HALİNE GETİRMEK İSTİYORUM
     Normalde roman okurken bir ya da iki sayfasını yüksek sesle okurdum. Ama onu bir türlü alışkanlık haline getiremedim. Zamanla unuttum gitti. Bir ya da iki sayfa okuduğum için sıkılmıyordum. Hem ağzım yorulmuyor hem de kafam ağrımıyordu. Ama o zaman da okurken hiç karakterlere bürünüp okumuyordum. Ne çocuğu çocuk gibi, ne yaşlıyı bir yaşlı gibi seslendirmiyordum. Öyle dümdüz okuyup geçiyordum. Artık yeni bir dönem başlıyor benim için. Bu sefer bir alışkanlık haline getirmeye çalışacağım. Ve en büyük merakım: Gerçekten telaffuzuma etkisi ne düzeyde olacak? Alışkanlık kazanabilirsem ve güzel konuşmaya başlarsam, bunu size yeni bir sesli kitap okuma yazısında paylaşırım.

14 yorum:

  1. Bence faydalı olacaktır. Her gün bir miktar sesli okuma yapmanın dikkat, anlama, telaffuz gibi şeyleri olumlu etkilediğini biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu niyetle çıktım yola, hayırlısı :) Yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. Sesli okuma etkinliğini blogunla da entegre edip buraya sesli kitaplar koyabilirsin sanki. İyi okumalar...

    YanıtlaSil
  3. Ben arada bir sesli okuyorum. Konuşmamıza olumlu etki edebileceğini düşünmemiştim. İyiymiş

    YanıtlaSil
  4. Bir nevi kitabı yaşayarak okuyormuş gibi izlenim veriyor...

    Tabi karakterler üzerinde onlar gibi okumakta ayrı bir keyif veriyor.. Önceleri bende yapardım..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen keyifli bir yanı var :) Yorum için teşekkürler.

      Sil
  5. Bence güzel bir iş yapıyorsun, sesli okumanın aynı zamanda öğrenmeye katkısı da çok fazla olduğu bilinen bir gerçek artık. Teleffuz ise kesin, diliniz kırılacak ve ne kadar çok kelimenin günlük dilde yanlış kullanıldığını net göreceksin. Bence şöyle düşünün: Kendi sesinizi duyuyormuş gibi değil de başkasının sesini dinliyormuşsunuz gibi bakın olaya. baş ağrısı ve yorgunluğunuza faydası olacaktır eminim. Ama okuma hızınız göz frenlerinden dolayı düşecek ve anlam bütünlüğünde zorluk çekeceksiniz belli bir süre. Gayret, yılmak yok. Eminim başaracağınızdan. Bir iki ay içinde farkı görürsünüz zaten.
    Kolay gelsin. :)

    YanıtlaSil
  6. Aradan iki yıl geçmiş galiba sonuç nedir acaba bende şuan sizin geçtiğimiz yollardan geçiyorum cevabınız benim için çok önemli .. 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her Türk evladı gibi bende de istikrar sorunu var. Başladım ama devam ettiremedim.

      Sil
  7. Gerçekten sesli kitap hakkında güzel bir içerik olmuş. Umarım devamı da gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devamını getiremedim be kardeşim. Ama tekrar başlamayı düşünüyorum.

      Sil