Powered By Blogger

2 Mart 2017 Perşembe

Yazdığın blog yazın orjinal mi?

     Bazen insan yazamıyor. Tak geliyor, kalıyor öyle. Deminden beri düşünüyorum, “Ne yazsam, ne yazsam” diye. Ben de baktım bir şey çıkmayacak, “Yazamamayı yazayım” dedim. Tüm blog yazarlarında oluyordur bu durum. Bende bu durum devamlı olmuyor. Ama bir oluyor, pir oluyor. Birkaç gün yazamıyorum. Bazen bir haftayı bile bulduğu oluyor. Bazen de öyle anlar geliyor ki. Bir anda yazacak bir sürü konu çıkıyor önüme. Onları hemen not ediyorum tabi. Ve belli bir sırayla yazılarıma konu ediyorum onları. Bazen dinlediğim bir müzikten, bazen de televizyonda izlediğim bir diziden ya da reklamdan konu çıkarabiliyorum. Ama bazen de ne izlersem izleyeyim, bir şey olmuyor. 
yazarken tak gelmesi, yazın orjinal mi, güncel
                                                  YAZINI KONTROL ET
     Aslında bir yandan düşündüğünde yazacak konu o kadar çok ki. Ama diğer yandan bakınca yazılabilecek her konu yazılmış gibi. Sanki benim yazdığım yazılar tekrara düşecek gibi geliyor bana. Bugüne kadar yazılarımda hiç kopya içerik kullanmadım. Ama yazdığım cümleler başkalarının yazdığı cümlelerle aynı olursa, kopya içeriğe girer mi diye de merak etmedim değil. Bunun bir çaresini buldum. Bir blog yazısında okumuştum. Bir site var. O siteye yazdığın yazıyı giriyorsun. Oda tarıyor. Yazdığın yazı orijinal içerik mi yoksa bugüne kadar yazılmış olan diğer yazılarla ortak kullanılmış cümleler var mı diye. %100 üzerinden bir değerlendirme yapıyor program.
                                           SİZ NE YAPIYORSUNUZ PEKİ?
     Eğer yazdığınız yazı bu değerlendirme sonucunda %80’in üzerinde bir değer alırsa, yazınız orijinal kabul ediliyor. Bu programı ilk görüp kullandığımda, “Harikaymış bu ya” dedim. Şimdi bu siteden bu kadar çok bahsettik. Sizde bir deneyin derim. Bahsettiğim siteye buradan ulaşabilirsiniz. Hemen bir yazınızı bir teste tabi sokun bakalım. % kaç değer alacaksınız? Bu arada siz yazacak konu bulamayınca, size tak gelince ne yapıyorsunuz? Kendi deneyimlerinizi yorum bölümünde paylaşın. Bizde yorumlarınızdan kendi payımızı düşeni alırız da belki bu tür tıkanmalar için yeni alternatif yollar buluruz. Birde devamlı konu bulabilmek için birikim de lazım. Birikim de ha deyince olmuyor öyle. Onun için bol okumak gerekiyor. İşte çalışırken fazla bir zaman da bulamıyor insan. Neyse buna başka bir yazıda devam ederiz. 

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/hand-drowning-paper-cafe-28216/

22 yorum:

  1. Çok orjinal bir yazı olmuş:) Okuduktan sonra dediğin gibi bir yazımla ilgili deneme yaptım. Güzel bir uygulama. Dediğin gibi bazen yazacak bir şey bulamıyor insan. Bir de ben zaten öyle çok iddialı falan değilim. Yazdıklarım belki çok edebi şeyler değil. Büyük yetenek değilim anlayacağın. İleride bir gün yazacaklarım tükenebilir ve ben yazmayı bırakabilirim kim bilir. Şimdilik yazıyorum işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söylediklerine aynen katılıyorum. Yazarken yazalım. Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  2. Bu programı bilmiyordum. Güzel bilgi.. Bakacağım... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yararlı bir program. Muhakkak dene. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  3. Psikolojiyle ilgili konu bulmakta pek zorlanmıyorum.Akademik makale şeklinde yazdığımda kaynaklardan faydalanıyorum.Bazen de yazı çok iyiyse kaynak gösterip paylaşıyorum.Ben de böyle yapıyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende konu derya gibi diyorsun yani :) Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  4. Eğer sürekli kitap okumasam yazacak şey bulamam gibi geliyor bana. Günlük gibi yazmayı sevmek de kurtarıyor beni, Bodrumda yaşayınca yazacak şey oluyor epey; kısa seyahatler, çocuklar vs. Blogda bir tema olmalı; annelik, seyahat, yemek gibi. Yoksa sürekli konu bulmak bence kolay değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin gibi bir tema üzerine yoğunlaşamadım Elif. O yüzden konu sıkıntısı çekiyorum böyle işte. Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  5. Yazamamayı yazmak güzelmiş..Yazamamak bazen çoğumuza olur. Ben yazdığım konulardan dolayı pek tıknanmam hatta 13-14 yazı taslak halinde yayınlanmayı bekler. Hem bildiğim konular hem de merak ettiğim konular olduğu için..Blogunun konu olarak kapsamını genişletebilirsin ya da benzer blogları takip ederek fikir edinebilirsin..Başarılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önerini dikkate alacağım. Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  6. Merhaba.
    Bana da çok sık oluyor bu. Daha doğrusu kafamda bir sürü şey var ama iş yazıya dökmeye gelince"cık" tek bir satır çıkmıyor. Bazen de nereden başlayacağımı bilemiyorum...
    O yüzden bende artık not alarak yazmaya başladım.
    Aklıma gelince önce telefonuma kaydedim sonrasında da blogdan yazmaya devam ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aynısını yapıyorum :) Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  7. Hepimizde ilham perisi her zaman ziyarete gelmiyor. Bazen ufak tefek rahatsızlıklar, bazen çeşitli uğraşılar sürekli yazmayı engelliyor. Sanırım yazma konusunda "zorunluluk" duymamak lazım. Öyle bir durum insanı engelliyor. Çevreyi iyi gözlemek, yeni konular yaratıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, zorunlu hissetmek kasıyor insanı. Ama gel de gönlüne anlat bunu. Devamlı yazmak istiyor. Yorumun için teşekkürler.

      Sil
  8. Ben de bir kaç defa konu bulmakta zorluk çektim. Ama açıkçası pek sorun olmuyor bende artık. Aklıma gelen konuları not ediyorum, gelen sorulardan önemli olanlarını detaylı bir şekilde yayınlıyorum. Ayrıca sıkı takipçisi olduğum yerli yabancı forum, sözlük siteleri de yardımcı oluyor. Zaten kopya içeriğe asla yer vermem. Bu bahsettiğiniz sitenin benzerlerini daha önce denemiştim. Ama açıkçası kullanma gereği duymuyorum. Yazılarımı hazırlarken başlık daha önemli oluyor. Arama motorlarında başlık ile ilgili araştırma yapıp, aynı başlıkla yayın yapmamaya çalışıyorum. Zaten içeriği de kendim yazdığım için sorun olmuyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak bu başlık işine bende dikkat edeyim. Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  9. Cem, gayet içtenlikle yazdığın bu sıkıntın bile yazı konusu olmuş. Tabii ki bizde de oluyor. Ben taslak olarak bırakıyorum bazen. Az bir oynamayla o günü ya da iki günde biri kurtarıyor. Bazen kafamö bomboş gibi oluyor, dinleniyor diye düşünüyorum. Hakkıdır diyorum.
    Esinli günler, geceler dileklerimle :) O siteye bakacağım şimdi. Sağ ol ayrıca.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın aslında. Beyin de bir noktadan sonra dinlenme ihtiyacı duyuyor. Yorumun için teşekkürler :)

      Sil
  10. Benim sorunum yazi degil zaman. Notlar aliyorum unutmamak ićin ve orjinallige fazla takilmiyorum. Insan içinden geleni yazarsa orjinaldir zaten. Spor blogumda ise arastirma yazilari oluyor benzer cümleler olabilir bu kaçinilmaz tabii ama herkesin yazim tarzi farklidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu sorununun olmaması ne güzel. Zamansızlıktan yakınsan da. "İnsan içinden geleni yazarsa orjinaldir zaten" sözün çok güzelmiş. Bu programla o benzer cümleleri en aza indirip senin yazını daha ön plana çıkarmak amaç. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  11. böyle bir program olduğunu bilmiyordum şahaneymiş gerçekten:) Bu arada keşif etkinliğinden buldum sizi bana da beklerim :) http://efsaninguncesi.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler :) İade-i ziyarete elbette geliriz :)

      Sil