Powered By Blogger

27 Mart 2017 Pazartesi

Milliyetçilik duygusundan reyting yapmak...

     Son günlerde yaşanan olaylardan dolayı, milliyetçilik duygularımız kabardı ya. Kanal D ve Star’da, bu pastadan pay alma yarışına girmişler. Kanal D, İsimsizler diye bir dizi başlatıyor. Star’daki dizinin adı da, Söz mü neydi? Bir kere İsimsizler ismi bile, bu kabaran milliyetçilik duygularından reyting yapmak istediklerinin direk işareti gibi. Abi yapmayın şunu ya.Bir ara yine kanal D, yine böyle duygular kabarmışken, yayın akışındaki filmi değiştirdi ve yerine Dağ filmini koydu. Bu kadar kolay televizyonculuk yapmayın ya. Aslına bakarsanız yaptıkları çok normal. “Şu anda milliyetçilik dalgası almış başını gitmiş. Bu araya milliyetçilik dozu tavan yapmış bir dizi yaparsak, iyi reyting alırız” diyebilirler. 

kanal D, Star, reyting, milliyetçilik duygusu, güncel, dizi
                                                   
                                                           NİYE ŞİMDİ?
     Başka bir olay olsa anlayacağım. Ama bu olay prim yapılacak, reyting yapılacak bir olay değil. Başka bir şey popüler olur, onun sonuna kadar suyunu çıkarın. Çıkarıyorsunuz da zaten. Bir kanalda bir dizi ya da bir program tutunca, diğer kanallar mantar gibi aynı programı veya diziyi yapmaya başlıyorlar. Yani bu dizilerin yapımında ben bir samimiyet görmüyorum. Şimdi milliyetçilik duyguları bu kadar tavan yapmamış olsaydı, bu iki kanal, bu dizileri yapar mıydı? Ortalıkta böyle bir milliyetçilik dalgası yokken, bu dizileri yapsalar anlarım. O zaman bir samimiyetsizlik görmezdim. Ama şimdi bu dizileri yapmalarındaki amaç, sizce de çok açık değil mi?
                                                    HASSASİYET LAZIM                           
     Televizyon kanallarının bazı durumlarda hassas olmaları lazım. Öyle her şeyden, her duygudan reyting yapmaya kalkmamaları lazım. Vatan, asker, şehit olmak. Bunlar kutsal kavramlar. Bunlardan sadece reyting yapmak için dizi yapılmamalı. Belki bu dizilerden biri ya da her ikisi çok tutacak. Belki çok da kaliteli diziler olacak. O zaman bu dediklerimi yutacak mıyım? Öyle bir şey olması durumunda, “Helal olsun. Adamlar yapmışlar” derim. Ama ilk bakışta ben samimiyet görmüyorum. Burada bir çıkar görüyorum. Ve bu beni rahatsız ediyor. Bu dizilerin fragmanlarını görünce, hemen kanalı değiştiriyorum. Görmek istemiyorum. Moralim bozuluyor. “Bundan da kendinize pay çıkartın hemen” diyorum. Siz burada bir suistimal görüyor musunuz peki?

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/soldier-in-camouflage-shirt-163347/

14 yorum:

  1. Ama bu Türkiyede sadece televizyonda olan bir durum değil ki..herşey her alanda kopyalanıyor dediğin gibi suyu çıkana dek..hassasiyet göstermek de zor şirketler batar yoksa maazallah:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun. Sadece televizyonda olan bir durum değil maalesef. Yorum için çok teşekkürler.

      Sil
  2. Atatürk'den bu yana çıkmaz sokaklarda dolaşıp duruyor Türkiye. Reyting sevdası da onu gösteriyor zaten. Kendi maheretlerin yoksa, başkalarının beğeneceği şeyler yaparsın olur biter her şey ve el üstünde olursun. Maharetleri olan nitelikli insanların böyle şeylere-reytinge-ihtiyacı yoktur ve duymazlar da zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde, yeni şeyler yapalım düşüncesi yok. Hazırı varken ne gerek var ki. Değil mi? Yorum için teşekkürler.

      Sil
  3. Televizyonların durumu içler acısı. Her şey dağılmış durumda. Neyin, kimin etkisinde diyorum ben ancak. Bu tür dizileri hiç seyretmiyorum zaten. Sadece nereye gidiyoruz diye merak ediyorum o kadar. Eski günleri sadece televizyonla ilgili değil, her şeyiyle özledik Cem. Hayırlısı diyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahh! O eski günler defterlerini hiç açma. A'dan Z'ye bende her şeyini özlüyorum eskinin. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  4. Sadece o iki kanalın değil bütün kanalların reyting uğruna bugün milliyetçilikten yarın başka bir mevzudan nemalanacakları kanaatindeyim. Şehitliği, dramı, en üzücü olayları bir çoğu reyting getiren bir gözle görüyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani, haklısınız. Onlar için her şey reyting. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  5. Bu sürekli yapılan bir şey zaten. Ki aynı şekilde siyasi partiler bile suistimal edebiliyorlar. Son zamanlarda televizyon kanallarında dönen reklamlar, yollardaki pankartlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oralarda babası yapılıyor bu işlerin. Haklısın. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  6. İsimsizler dizisindekilerin başlarına bir şeyler geleceğini düşünüorum açıkçası

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dilerim öyle bir şey olmaz. Oyuncular ekmek parasında. Onlar işlerini yapıyorlar. Oyunculara ancak seyirci dokunur. Oda reytingle. Seyircinin hoşuna giderse dizi kalır, hoşuna gitmezse kaldırılır. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  7. gerçekleri ve gündemi göz ardı etmemek gerek bence. yapılıyorsa sorgulamak yerine bir bakılmalı ne yapılmış, ne anlatıyor. önce bir bakın, en azından bir bölümüne; yorumu sonraya. Ben hiç sevmem mesela gündem dizilerini ama birini çok beğendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğin diziyi İnstagram'dan gördüm :) Yorum için teşekkürler :)

      Sil