Powered By Blogger

22 Mart 2017 Çarşamba

Bizden niye bir Bill Gates çıkmıyor?

                                     SİYASETE MOLA VEREN PROGRAM
     Cnn Türk’te Pazar akşamıydı galiba. Gündem Özel programı vardı. Her akşam tartışma programlarında devamlı 16 Nisan referandumu konu. Cumartesi ve Pazar günleri, bu programda siyaset dışı konular konuşuluyor. İlk başta yadırgamıştım. “Diğer haber kanallarında bangır bangır referandum tartışılırken, bu ne alaka?” demiştim.

     Ama sonradan, insana nefes aldıran bir program olduğunu anladım. Siyasi tartışmalardan bıkanların uğrayacağı, bir durak oldu bu program. Gerçi birkaç haftadır, devamlı kansere takmış durumda kafayı program. Ama yine de iyi. Programın sunucusu Deniz Bayramoğlu. Kendisini yine Cnn Türk’ün sabah haberlerinden hatırlarım.

     Programı onun sunduğunu görünce, “Bakalım moderatörlük performansı nasılmış?” diye sormuştum kendime. Ama hakkını veriyor. İyi bir moderatör. Belki bilmeyenler olabilir. Kendisi aynı zamanda, yine bir haber sunucusu ve harika bir moderatör olan, Ece Üner’in eşi.

Deniz Bayramoğlu, gençlik, Bill Gates, güncel
                            

                                       BİZİM NİYE BİLL GATES’İMİZ YOK?
     Geçen pazar günü tartışmanın konusu: Gençlerdi. Eğitimlerinden, teknoloji ve sosyal medya ile ilgili olan ilişkilerine kadar, programda her şey konuşuldu. Ben izlerken zevk aldım. Tartışmacıların söyledikleri şeylere katılmamak elde değildi.

     Bir ara tartışma, “Bizden niye Bill Gates ya da Steve Jobs çıkmıyor?” sorusuna geldi. Bizim gençlerimizde merak duygusunun eksikliğinden dem vuruldu. Derslerin bilgi içerikli oldukları ve öğrenciyi meraka sürüklemediği anlatıldı. Ayrıca merak eden çocuklarımızın önünü nasıl kestiğimiz de anlatıldı programda.

     Bir tartışmacı şöyle bir örnek verdi. “Diyelim ki derste iskeleti tanıtıyorsunuz. Nedir işte? Bu kalp, bu böbrek der geçersen, öğrencinin merakını uyandıramazsın. Ama öğretmen ortaya şöyle bir soru atmış olsaydı, öğrencilerin merakını çekmez miydi? Biz insan olarak, bu kemikler sayesinde ayakta duruyoruz. Kemikler olmasa et yığını oluruz. Peki hiç iskeleti olmayan bir hayvan var mıdır? Varsa nasıl yaşamaktadır?” dedi.

     “Gerçekten insanı merak ettirici bir soru lan” dedim. Bu arada cevabını da verdi. Birkaç hayvan saydı. İsimleri aklımda kalmadı. Onlar, kas sistemiyle hayatlarına devam ediyorlarmış. Birde Amerika’da Bill Gates ve Steve Jobs’un ortaya çıkması için, kültürel bir altyapının olduğu belirtildi. Adamlar icat yapsınlar diye, bilim adamlarının gözlerinin içine bakıyorlar. Bizde de bir şey icat etti diye, nerdeyse adamı linç ediyoruz. 

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/adult-boy-break-browsing-306534/

6 yorum:

  1. Eğitim sistemimiz berbat.Aileler ve çocuklar da yeterince bilinçli değil.Bir de ekonomik kaygı çok fazla olunca kim uğraşsın bilimle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim hak getire diyorsun yani :) Yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. Hayal gucunu harekete gecirecek sorgulayici bir egitim yerine itaatkar ve tek tip insan yetistirmeye yonelik bir sistem benimsendigi icin zor bence. Farkli dusunemez boyleleri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu eğitim sistemini bi düzeltemedik gitti ya. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  3. MEB, imam hatip liselerine 2017’de 575 milyon TL, Fen liselerine ise 2017’de 42 milyon bütce ayırdı acaba ondan olabilir mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı bir bakış açısı. Yorum için teşekkürler.

      Sil