Powered By Blogger

24 Kasım 2016 Perşembe

EYFEL KULESİ'NİN MİLYONLUK 14 MERDİVENİ...


     Paris deyince aklınıza ne gelir? Benim aklımda hemen bir demir yığını belirir. O kocaman demir yığınının adı: Eyfel Kulesi. Daha önce Eyfel Kulesi ile ilgili bir belgeselde görmüştüm. Kule, ilk yapıldığında hiç istenmemiş. Ama kaderin cilvesine bakın ki, şimdi o kule Fransa’nın simgesi. Kule bu kadar önemli olunca, her parçası da değer kazanıyor tabi. O kadar ki, merdivenleri bile para ediyor. Merdivenler nasıl para ediyor peki? Takvim yaprakları 1983’ü göstermektedir. Kuleye o yıl asansör yapılacaktır. Asansör içinde yer gerekmektedir. Okuduğum haberde, asansörün neden yapıldığına dair ayrıntı bulunmuyordu. Herhalde ziyaretçi yoğunluğundan dolayı böyle bir şey düşündüler. Yoksa o kadar merdiveni kim çıkacak.

güncel, Eyfel Kulesi, Gustave Eiffel
Müzayedede merdivenlere milyonlar verildi

                                       14 MERDİVEN İÇİN MİLYONLAR
     İşte asansörü yapabilmek için, bazı merdivenleri sökmüşler. Haberde geçen bilgiye göre, bu merdivenler ikinci ve üçüncü katlar arasındaki 14 merdiven. Bizde olsa, o merdivenler çoktan bir hurdacıya verilmiş ve imha edilmişti. Adamlar, taa o zamandan bu zamana o merdivenleri muhafaza etmişler. Ama bu adamlar hep böyle. Sadece bu örnekte değil. İzlediğim gezi programlarında da görüyoruz. Adamlar eskilere dair ne varsa, gözü gibi bakıyorlar ve onları turizme çeviriyorlar. İşte o 14 merdivencik müzayedede, tam tamına 523 bin 800 euroya alıcı bulmuş. İnsan bir merdivene bu kadar para verir mi? Veriyorlar işte. Türk lirasına çevirirsek, yaklaşık olarak 2 milyon 200 bin TL gibi uçuk bir rakam çıkıyor.
                                       KULE HANGİ AMAÇLA YAPILDI?
     Eyfel Kulesi deyince, kim yapmış, ne zaman yapmış gibi bilgileri de verelim. Kule 1887 ile 1889 yılları arasında Gustave Eiffel tarafından yapılmış. Kulenin ismi de, bu mühendisin soy isminden gelmektedir. Peki bu devasa kulenin boyunun ne kadar olduğunu hiç merak ettiniz mi? Tamı tamına 324 metre boyunda. Peki bu kulenin yapılış amacı neydi? Fransız Devrimi’nin 100’üncü yılıdır. 100’üncü yıl şerefine, EXPO 1889 Paris fuarı düzenlenir. İşte bu fuarın giriş kapısı olarak yapılır Eyfel Kulesi. Son bir ayrıntı daha. Kulenin yapımında hiçbir işçi ölümü yaşanmamış. Yıl 1889’a göre, büyük bir başarı olsa gerek.


10 yorum:

  1. cem kazan enteresan konular bulup, güzel bilgiler veriyorsun. Teşekkürler. Seni izlediğimi zannediyordum...

    YanıtlaSil
  2. Farklı bir bilgi öğreniş olduk. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. İlginç bir tarihi bilgi.Zevkle okudum :)

    YanıtlaSil
  4. Vay be, demek milyon lira değerinde, ilk defa sizin sayenizde öğreniyorum bunu. Yapılış amacını ve adının nereden geldiğini de... İşçi ölümünün olmaması gerçekten büyük bir başarı. Merakla ve dikkatle okudum, kaleminize sağlık! :)

    YanıtlaSil
  5. Kim ne derse desin güzel kule 🗼

    YanıtlaSil