Powered By Blogger

3 Haziran 2016 Cuma

Orhan Kemal, Bereketli Topraklar Üzerinde kitabını nasıl yazmış?

     Her yazarın yazma ortamı, çalışma şekli farklıdır. Ahmet Ümit’in, sabahtan akşama bir iş gibi ofisinde çalıştığını duymuştum. Daha önce de yazdım. Kafka da geceleri yazarmış. Muhtemelen hepsi de, en rahat nasıl yazdıklarını öğrenmek için, çeşitli çalışma şekilleri denediler. Yani deneme-yanılma metodu. En sonunda en verimli oldukları saatleri ve çalışma şekillerini buldular. Ve hayatlarını bu en verimli saatlerine göre şekillendirdiler. Her yazar, farklı yazma şekilleri demek. Kimisi sesli ortamlarda yazmayı sever. Kimisi çıt çıkmasın ister. Mesela bir başka yazar, vapur yolculuklarında yazarmış. Konuyu Orhan Kemal’e getireceğim. Onun yazma dünyasına girelim istiyorum. Zira Orhan Kemal, en sevdiğim yazarların başında gelir.
Orhan Kemal

                                            BİR ROMANIN YAZILIŞ HİKAYESİ
     Kahvelerin, Orhan Kemal’in yazma dünyası üzerinde, büyük bir etkisi olduğunu bu akşam öğrendim. Halkın nabzını tutmak için, halktan kopmamak için, kahvede zaman geçirirmiş. O zaman için bence yerinde bir düşünce. Okuduğum yazıda, Bereketli Topraklar Üzerinde romanı hakkında da bilgiler veriliyordu. Bu romanı yazmak için, işçilerle konuşmuş. Gerekli notları almış. Oturup hemen yazmamış öyle. Romanı yazmaya da, dışardan gelen işçileri görünce karar vermiş. Romanlarının hayatı yansıtmasına çok dikkat edermiş. Birebir kopyalamazmış ama. Romanı yazdıktan sonra, yine kahvede okumuşlar. Dinleyenler, “Anlattıklarımızdan daha sahici olmuş” diye övgüde bulunmuşlar. O kadar yani. Zaten ben de Orhan Kemal’in, hayatı bu kadar gerçek anlatmasına hayran olmuştum. Yazarların çalışma şekilleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Orhan Kemal’in roman tarzı hakkında ne dersiniz?

Foto kaynak: Pixabay.com


Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

12 yorum:

  1. Orhan Kemal okumadım henüz. Yazarı ve kitaplarını isim olarak biliyorum sadece ve önemli yazarlarımızdan biri olduğunu da biliyorum tabi. Ahmet Ümit'i de başarılı buluyorum, onu tanıyacak kadar kitabını okuduğumu düşünüyorum. Yazmak, konuya göre de değişkenlik gösterebilecek şekilde bir düzen gerektiriyor zaten, insan kendini vermeden yazamaz, herkesin konsantrasyonu da farklı ortamlarda maksimuma ulaşır. Ben müzik eşliğinde yazmaktan hoşlanıyorum mesela, etraftan soyutlanmam gerekiyor yazarken. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de bendensin :) Bazen müzik eşliğinde de yazıyorum. Ama genelde sessiz bir ortamı tercih ediyorum. Bence senin gibi çok kitap okuyan biri Orhan Kemal'i kaçırmamalı. İmkanın varsa hemen bir romanını al ve başla. Evlerden Biri olabilir mesela. Ya da Eskici ve Oğulları. Gerçi senin okuma zevkine uyuyor mu bilmiyorum ama. Görüşünü merak ediyorum şahsen.

      Sil
  2. Sadece Tersine Dünya'sını okudum. Çok da sarmadı beni. Bol küfürlü vs. Rastlarsam okumak istiyorum başka kitaplarını da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tersine Dünya kitabını okumadım Elif. Bence bilindik romanlarından birini oku. Ondan sonra görüşünü bir daha yaz. Bakalım değişme olacak mı?

      Sil
  3. Orhan Kemali sadece önemli yazarlar arasında bir dönem içinde eserlerini ve hangi dönem yazarı olduğunu öğrenmiştik burda biraz daha tanımış olduk eline sağlık siteni takipe alıyorum yazın çok hoşuma gitti şimdi kafkanın bilinmeyen yönlerine bakacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler sözlerin, yorumun ve takibin için :)

      Sil
  4. Orhan Kemali okumadım Ahmet ümiti ise %70 bitirdiğimi düşünüyorum. (son 1 yılda işten güçten kitaba sarılcak vaktim olmadı. eğer olsaydı %100 olurdu o :D) Ben nerde olursam olayım yazarım okulda işte otobüste yolda yürürken ki en iyi leride gece yatmadan önce ki yazdıklarım oluyor bana göre. Ne diyelim :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazma aşığısın yani harika :) Bu arada seni takip listeme alamadım. Sitenin linkini atsana.

      Sil
    2. http://yalnizlikmeydani.blogspot.com.tr şiirsel yazmaya çalışıyorum. :)

      Sil
    3. Biz de şiirsel okuruz o zaman :)

      Sil
  5. Orhan Kemal sevdiğim yazarlardan. Murtaza da güzeldir tavsiye ederim. Gece yazanlardanım tabi Orhan Kemal Ustanın yanında bizimkiler karalama kalır, öykü ve şiir şimdilik yazabildiğim. Bu hafta sonu Orhan Kemal'in oğluyla söyleşi yapacağız öğrenmek istediğiniz sorular var ise iletirim. Yaşayan ağızdan Orhan Kemal'i dinleyeceğiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel bir söyleşi olacaktır eminim. Orhan Kemal'in oğlu olmak nasıl bir duygu diye sormak isterdim mesela. Söyleşiyi okumak için sabırsızlanıyorum. Yorum için teşekkürler.

      Sil