Powered By Blogger

8 Haziran 2016 Çarşamba

Cemal Süreya'nın, Üvercinka ismi nerden aklına geldi?

     Üvercinka ismini ilk duyduğumda çok ilgi çekici gelmişti bana. Ve duyar duymaz da ezberlemiştim. Böyle enteresan isimleri hafızam daha kolay kabullenmiştir. Üvercinka nedir? Üvercinka: Cemal Süreya’nın ilk şiir kitabının adıdır. İyi bir blog yazısı nasıl yazılır başlıklı yazılarda da bu önerilen bir şeydir. Vurucu, ilgi çekici başlıklar atmak. Cemal Süreya bunu Üvercinka ile yapmış. Yıllar geçmesine rağmen hala da aynı etkiyi yarattığını söyleyebilirim. Neden Üvercinka ismini verdiğini bir röportajda açıklıyor. Asım Bezirci’nin röportajı. Bu arada şunu da ek bilgi olarak belirtiyim. Asım Bezirci kendi ismini kullanmıyor. Halis Acarı takma adıyla Cemal Süreya ile bu röportajı gerçekleştiriyor.
Cemal Süreya

                                       ÜVERCİNKA İSMİNİ KOYMANIN İKİ NEDENİ
     İki nedenden dolayı kitabının adını Üvercinka koymuş Cemal Süreya. Birincisi: temsil ettiği şiir akımı nedeniyle. İkincisi: ayrıldığı sevgilisi için. Şimdi isterseniz daha detayına girelim verdiğimiz bu maddelerin. Öncelikle Üvercinka değince size ne çağırıştırıyor. Bana güvercini çağıştırıyor. Cemal Süreya da bundan bahsediyor zaten. Bir de kadın adı diyor Üvercinka için. Ayrıca bir kavram olarak ele alıyor. Yani buradan anlıyoruz ki Cemal Süreya, Üvercinka için üç farklı açıdan bakıyor. Önce bir güvercini andıran bir isim olarak. Sonra bir kadın olarak. En son da bir kavram olarak ele alıyor. Peki bu kavramın içinde neler var? Dayatma var. Aşk var. Ve de barış var.
                                                 KELİMEYİ ZORLAMAK NE DEMEK?
     Neden Üvercinka derken iki neden demiştik. Onları açalım isterseniz. Cemal Süreya, İkinci Yeni’yi yani kendi şiir akımını kelimeyi zorlayan şiir olarak değerlendiriyor. Kelimeyi zorlamak ilgi çekici bir tanımlama. Üvercinka ile Cemal Süreya, şiirini özetleme ve bir parça anlatma peşinde olduğunu söylüyor. Buna bir bakıma okurların ağzına bir parmak bal çalmak da denebilir. İkinci nedeni için ise sadece özel demekle yetiniyor. Edebiyatın böyle bilinmeyen yanlarını öğrenmeyi ve öğrendiklerimi sizlerle paylaşmayı seviyorum. Bu yazımda da Üvercinka üzerine öğrendiklerimi paylaştım. Sizler Üvercinka ismini duydunuz mu? ilk duyduğunuz da ne hissettiniz? Tembellik etmeyip, “Neymiş bu Üvercinka” deyip Google’da arattınız mı?

FOTO KAYNAK:Pixabay.com


BLOG LİNKİ:yasamdanyazilar.blogspot.com

8 yorum:

  1. Ne yalan söyleyeyim duymadım. Beni biliyorsun Ümit Yaşar harici şair bilgim yoktur. Ama yazıyı okurken benimde aklıma güvercin gelmişti. Yine güzel paylaşım oldu Cem, eline sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Isim konusunda ben de boyle entrasan, anlamsiz gibi gozuken ama anlami var olan, degisik uydurmasyon basliklar dusundum hep. Bir turlu bulamadim.. :((

    YanıtlaSil
  3. Bana hep güvercini anımsatmıştır. Başka manaları da olduğunu bilmiyordum. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yeni öğrendim ve paylaşmak istedim. Ben teşekkür ederim yorum için.

      Sil
  4. ben de sanırım aklına güvercin getirenlerdenim =) güzel bir paylaşım olmuş, yeni şeyler öğrendim, elinize sağlık =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım hepimizin aklına güvercin geldi :) Yorum icin tesekkürler :)

      Sil