Powered By Blogger

13 Haziran 2016 Pazartesi

Cemal Süreya'nın kötü roman ve kötü şiire bakışı nasıldı?

Cemal Süreya

     Bu yazımızda Cemal Süreya’ya kulak verelim ne dersiniz? İyi roman ya da kötü roman hakkında neler diyor? Cemal Süreya’da bizim gibi kötü olan bir romanı okuyamadığını belirtiyor. Siz bir romanın kötü olduğunu kaç sayfada anlarsınız ya da anlıyorsunuz? Cemal Süreya, on beş ile yirmi sayfada çözermiş bir romanı. Kötü bir romana devam ederek kendine eziyet çektirmez, bırakırmış. Peki Cemal Süreya şiirde de aynı davranışı sergiliyor mu? Yani kötü bir şiirle karşılaşınca romandaki gibi bırakıyor mu kitabı okumayı? Öncelikle şiire bakış açısını anlatayım: Şiir olsun da, ne tür olursa olsun gibi bir anlayışı var Cemal Süreya’nın. İyi şiir kadar kötü şiirde hoşuna gidiyor. Bu kötü şiir diye okumayı bırakmıyor. Romanda yaptığı gibi. Cemal Süreya’nın romana ve şiire bakışı hakkında neler söylemek istersiniz?

Foto kaynak:Pixabay.com


Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

8 yorum:

  1. Her kitabın, her kelamın kendi karakteri var. Tıpkı insan gibi. Nasıl ki karşımızdaki insanı, konuşarak, dinleyerek kısa sürede nasıl biri olduğunu tanıyabiliyorsak, kitaplarda da durum böyle. Tabi her şeyin istisnası mevcut. Bazılarını hemen tanıyamazsın, kolay ele vermez kendini, içine kapanıktır, zor açarsın, zor tanırsın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ve bu zorluğa rağmen o kişi hakkında yine de yanılırsın.

      Sil
    2. Çok mantıklı bir açıklama Serhat oğlum. Emeğe saygılı, insana hoşgörülü ve tedbirli bir bakış açısı.Zaten senin film tanıtım ve kitap yorumlarında, ben okumadığım ve seyretmediğim için, ana fikri arama endişem olmadı hiç.

      Sil
    3. Kötü roman nedir ?Rahmetli gibi, bir yazar misyonuyla ahkam kesemem ama,nasıl bir umut ve niyetle yazma arzusuyla yanıldığını (istek yangını) kendi durumumdan bilirim.O kadar çeşitli konularda yazılmış ki, bu bakış açısı yazara yakışmamış bence.Şiir olsun da, kötü de olsa olur...Hele bunu nasıl düşünmüş anlamak mümkün değil.Keşke iç dünyalarından, yazdıklarının haricinde hiç çıkmasalar, düşüncelerini paylaşmasa ya da yazmasalarmış.Siz yazdıkça tespitlerinizi açıkçası ben şaşırıyorum.Ön yargıyla okumaya ve icrasını tanımaya çalışmak zor olacak benim için.Sağlıcakla Cem kardeşim.

      Sil
    4. Yazarların eserleri dışındaki kendi görüşlerini de öğrenmek böyle verimli tartışmalar yapmamız açısından iyi oluyor diye düşünüyorum. Siz de bu tartışmaya çok güzel bir yorumla katıldınız. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. O zaman burada bir kayirma seziyorum ben. :)

    YanıtlaSil