Powered By Blogger

7 Mayıs 2016 Cumartesi

MİM: YAK- YENİDEN YAZ- TEKRAR OKU

     Ne Okudum Ne İzledim bloğunun kurucusu ve sahibi sevgili Serhat beni mimlemiş. Beni mimlediği için teşekkür ederim (Bu da garip bir cümle oldu değil mi :)) Mim başlığı: Yak-  Yeniden Yaz- Tekrar Oku. Hadi başlayalım o zaman.
                                                                          * YAK*
                                                         TOLSTOY- ÇOCUKLUĞUM
     Bu bölüm benim için çok zor oldu. Çünkü ben sevmediğim, beğenmediğim kitapları sonuna kadar okumuyorum. Birkaç kere denerim. Sarmazsa bırakırım. Daha okuyacağım bir dünya kitap varken, o kitapta ısrar etmenin bir anlamı olmadığını düşünürüm. Okuduğum kitaplar listesini gözden geçirdim bu nedenle. Gözüme Tolstoy’un Çocukluğum kitabı çarptı. Buraya yazabileceğim bir tek onu gördüm. Ben böyle büyük bir yazarın çocukluğunda, daha farklı şeyler beklemiştim. Yazıya nasıl başladığı? Yaşadığı sorunları nasıl yazıya döktüğü gibi. Hayalimde, çocukluğundan beri yazıyla haşır neşir olan biri canlanmıştı. Ama bunu bulamadım. Salt çocukluğunu anlatmış. Yani okumasaydım da bir şey kaybetmezdim.
kitap önerisi

                                                                 * YENİDEN YAZ*
                                   GABRİEL GARCİA MARQUEZ- YÜZYILLIK YALNIZLIK
     Bunu görenler, “Hadi canım sende” diyebilirler. Zevkler ve renkler tartışılmaz. Beklentimin karşılığını alamadığım bir kitaptı, Yüzyıllık Yalnızlık. Gerçeklikle, fantastik kurgu çok içe geçmiş. Bu biraz bocalatıyor insanı. Bir süre gerçeklikle devam ederken, bir de bakıyorsun, fantastik kurgu çıkıyor tekrar karşına. Bu sefer de bir süre fantastik kurgu ile devam ediyorsun ve diyorsun ki, “Tamam. Bundan sonra böyle devam eder”. Ama etmiyor. Sonra yine gerçek hayata dönüyor. Bana çoğu yerde anlamsız geldi. Kültürel uzaklığın da payı olabilir, bazı olayları anlamsız bulmamda. Kitap, ya tamamen fantastik kurgu üzerine ele alınmalı ya da gerçeklikle baştan sona bezenmeli. Bu şekilde bir düzenleme olabilir.
                                                                * TEKRAR OKU*
                                          AHMET ÜMİT- ELVEDA GÜZEL VATANIM 
     Tekrar oku bölümüne birden fazla kitap yazabilirim. Ama ben, en son okuduğum ve tekrar okunması gerektiğini düşündüğüm Elveda Güzel Vatanım’ı yazmayı uygun gördüm. Roman baştan sona istediğim gibiydi. İçinde aşk vardı. İçinde İttihat ve Terakki vardı. İçinde arkadaşlık vardı. Kısacası benim aradığım şeyler, tam da benim istediğim tarzda anlatılmıştı. Tekrar tekrar okunmayı hak eden bir kitap. Beni yakalayan bir diğer yanı da: Romanın kahramanı Şehsuvar Sami’nin kalbinin yazarlık için atması. Bir blog yazarı olarak beni burdan yakalaması çok normal olsa gerek. Bu nedenle sizleri de yakalayacağını düşünüyorum. Kimse mimlenmeyi beklemesin. İsteyen herkes üzerine alsın ve yazsın :))

Foto kaynak: Pixabay.com


Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

2 yorum:

  1. Tolstoy birazcık beklentilerin kurbanı olmuş gibi. :) Marquezden, Kırmızı Pazartesi romanını okuyup çok beğenmiştim. Çevremde okuyan kişiler ise o kadar beğenmediklerini söylemişlerdi. Zevkler ve renkler tartışılmaz sözünün bir kanıtı daha... :) Ahmet Ümit de sevdiğim bir yazar, en son Patasana romanını okumuştum, bu kitabı almaya niyetlendiğimde biraz çelişkili yorumlar okuyup geri adım atmıştım. Biraz geri planda kaldı o anlamda ama alıp okuyacağım mutlaka.
    Eline sağlık güzel bir mim olmuş, keşke 2 tur daha olsaydı çabuk bitti bu. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elveda Güzel Vatanım'ı sevecegini düşünüyorum. Muhakkak oku. Görüşünü merak ediyorum :) Ben de Kırmızı Pazartesi'yi okumadım bak. Bi bakmak lazım. Bir tur olsun iyi olsun dedim :) Teşekkürler yorum için.

      Sil