Powered By Blogger

15 Mayıs 2016 Pazar

Dan Brown'un Cehennem kitabı ve İstanbul...

     Hani futbol için söylenen bir söz vardır. “Futbol, sadece futbol değildir” diye. Bunu edebiyat için de uyarlayabiliriz aslında. Hatta daha da ileri giderek, roman için de özelleştirebiliriz ve diyebiliriz ki, “Roman, sadece bir roman değildir”. Niye böyle bir giriş yaptım? Dan Brown’un Cehennem kitabı nedeniyle. Haberlerde izledim. Daha önceki romanının geçtiği şehre, normalinden 3-4 kat daha fazla turist gelmiş. Sırf o roman, orada geçiyor diye. Yani buradan anlıyoruz ki roman, sadece roman değildir. Bizim ülkemizde maalesef, “Alt tarafı bir kitap. Ne olacak ki?” gibi bir söylem var. İşte bu yaşananlar, böyle düşünenlere harika bir cevap oluyor. Şimdi olayın en güzel yanına geldik işte.
Dan Brown

                                        BU FİLMLE MİLYONLAR İSTANBUL’A AKACAK
     Cehennem kitabının filmi çekildi. Ve filmin büyük bir süresi İstanbul’da geçiyor. Ayasofya ve Yerebatan Sarayı. Şimdi bu filmi milyonlar izleyecek. Ve yine bu milyonlar akın akın İstanbul’a gelecekler. İşte bir kitabın, işte bir romanın gücü. Aslında Kültür Bakanlığı’mızın bu gibi konularda daha fazla destek olmasını bekliyoruz. Bu gibi şeyler, milyon dolarla ifade edilemeyecek reklamlar demek ülkemiz açısından. Bacasız sanayi dediğimiz turizmden, daha da fazla kazanabiliriz. Hatta dünyanın en çok turist çeken ülkesi de olabiliriz. Bu hiç de hayal değil. Bu potansiyel bizde mevcut. Bu tarih, bu altyapı bizde mevcut. Sadece Dan Brown değil tabi. Ahmet Ümit’in romanlarını okuyupta gelen turistlerde var.
                                      MELEKLER VE ŞEYTANLAR HARİKA BİR KİTAPTI
     Bizim ülke olarak romana, sanata işte bu yüzden daha da fazla yatırım yapmamız gerekiyor. Bizim ülkemizin taşı toprağı turizm açısından gerçekten de altın. Bunu değerlendirmeliyiz. Kitapla ilgili de bir şeyler söyleyelim değil mi? Ben Cehennem kitabını okumadım. Dan Brown ismini duyardım. Köpürtülmüş yazarlardan sayardım onu da. Bir gün kütüphanede Melekler ve Şeytanlar kitabına denk geldim. “Alalım bakalım. Şu Dan Brown dedikleri balon muymuş anlayalım bir” dedim. Kitabı okumaya başladım. Ve anladım ki. Bu adam gerçekten boş değilmiş. Sürükleyici kitaba örnek vermek gerekirse ben Melekler ve Şeytanlar’ı rahatlıkla verebilirim. Harika bir kitaptı. Peki sizler Dan Brown ve kitapları hakkında ne düşünüyorsunuz? Ve romanların ekonomiye, turizme katkıları hakkında ne dersiniz?

Foto kaynak:Pixabay.com


Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

8 yorum:

  1. Ben Da Vinci Şifresini okumuştum ve gerçekten iyiydi kitap. Tarihi yerleri de hikâyelerle süsleyerek gerçekten merak ettiriyor.
    Böylesine geniş bir kitle üzerinde aynı etkiyi yarattığını düşünmemiştim hiç.
    Ahmet Ümit de çok iyi bir örnek olmuş bu anlamda.
    Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dan Brown bu işi biliyor :) Yorum icin ben teşekkür ederim :)

      Sil
  2. Yazıyı okurken aklıma Ahmet Ümit gelmiştiki onuda yazmışsın. Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul Hatırası kitabının ardından bir gezi de düzenlemiş, kitapta geçen mekanları gezerek okurlarıyla kitap hakkında sohbetler yapmıştı. Dan Brown'a gelince kitaplığımda okunmayı bekleyen kitaplar arasında hatta şuan tam karşımda bana bakıyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi yavaşça o kitabı al ve okumaya başla :)

      Sil
  3. Yazının başında aklıma ilk olarak Ahmet Ümit gelmişti ki onuda yazmışsın. Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul Hatırası kitabının okuyucuları için bir gezi düzenlemiş, kitaba konu mekanlara giderek okuyucularıyla kitap hakkında sohbet yapmıştı. Dan Brown'a gelince okunmayı bekleyen kitaplarımın yanından bana göz kırpıyor şuan:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az önce sana bakıyordu şimdi göz kırpıyor az sonra dile gelecek :)

      Sil
  4. Eee kitap bu ne yapacağı belli olmaz ayyyy imdaaaatttt bacağımdan yakaladı yardım ettttttt:)

    YanıtlaSil