Powered By Blogger

26 Temmuz 2015 Pazar

Hayvanat bahceleri kapatilmali...

    Hayvanat bahceleri, kendimi bildim bileli bana hep soguk gelmistir. Hayvanlarin bir kafese konmalari ve yasamlarini orada devam ettirmeleri, hep moralimi bozmustur.
     Hayvanlarin yasam alani, hayvanat bahceleri degildir. Yapilan arastirmalar gostermistir ki, hayvanlar da bizler gibi depresyona girmektedir. Ama ne yapsinlar ki, bunlari dile getiremiyorlar. Acizler. Bu nedenle onlara daha merhametli olmamiz gerekir. Bu merhametin ilk gostergesi de, hayvanat bahcelerinin kapatilmasidir.
     Dunyamizda iki tip insan var. Bir, hayvanseverler. iki, para icin, sapik duygulari icin, hayvanlara eziyet edenler, onlari oldurenler. Devletler bu hayvan dusmanlarinin karsilarinda. Hayvanlar yasalarla koruma altinda. Kimi ulkede yasalar yeterli, kimi ulkelerde yetersiz. Ama ne olursa olsun, hayvanlari korumak icin calismalar var.
     Devletlerin, hayvan haklarini korumasi guzel bi sey. Peki devletlerin, kendilerinin de hayvan haklarinin korunmasinda, hassas olmalari gerekmez mi? Diyelim ki, hayvanat bahcelerinin ilk kuruldugu yillarda yeterli teknoloji yoktu, ve hayvanlarin kafeslerin icinde nasil bir buhran yasadiklari da bilinmiyordu. Peki ya gunumuzde?
     Bu kadar teknoloji ilerlemisken, hayvanlar hakkinda bu kadar bilgiye sahipken, hala neden hayvanat bahceleri acik tutulur ki? Hayvanseverlerin, hayvanat bahcelerinin kapanmasi konusunda calisma yapmalari, protesto gosterileri duzenlemeleri gerekir. Hayvanat bahceleri, medeni olmanin bir geregi degildir. Hayvanlara hayati zehir ederek, medeni de olunmaz zaten.
    Gun gelip hayvanat bahceleri elestirilmis olmali ki. Ortaya dogal park ya da dogal yasam parki cikmis. Ama buna ragmen yine de hayvanat bahceleri kaldirilmamis. Dogal park, her seye ragmen yine de bir adimdir. Hayvanat bahcesine gore, hem de baya bir adimdir.
     Dogal parkta hayvanlar en azindan kafeslere tikilmiyorlar. Genis alanlari var. Bu genis alanlar, hayvanat bahcelerine gore gercekten buyuk bir devrimdir. Kafeslerin icerisinde, sizden urktukleri zaman kacma sanslari yok. Ama dogal parkta oyle mi. Onlar isterse yaniniza gelirler. istemezlerse kaybolup giderler.
     Belli bir plan dahilinde hayvanat bahceleri kademeli olarak kapatilabilir. Ya mevcut hayvanat bahceleri dogal parka donusturulur. Mumkun degilse de, dogal parka bir uygun yer belirlenir ve calismalar baslatilir.
     Bana kalsa, ben dogal parka da karsiyim. Bana gore, hic bir sekilde hayvanlarin yasamlari sinirlandirilmamali. Bunun adi dogal park bile olsa.
     Her sey dogal ortaminda guzel. Ne zaman ki insanoglu dogal ortama el atmis. Her sey alt ust olmus. Hayatin belli bir akisi var. Her hayvanin yaratilis ozellikleri farkli. Bu ozelliklerini en iyi yasayacaklari yerler dogal ortamlari. Yani ormanlar. Siz ne kadar yapay bir ortam yaparsaniz yapin. Orjinalini tutmayacaktir. Tutamaz da zaten.
     O yuzden, hayvanlari bir yerlere hapsetmekten vazgecelim.
    
     Blog linki : yasamdanyazilar.blogspot.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder