Powered By Blogger

2 Aralık 2014 Salı

İrem Derici ile tanışmam...

      Askere gidenler bilirler. Çarşıya çıktığınızda. Zamanınızın büyük bölümünü internet kafelerde geçirirsiniz. Birde askerlik yaptığınız yer. Küçük bir yerse. Örnek olarak. Benim askerlik yaptığım yer olan Gelibolu’yu verebilirim. Daha da internete mahkumsunuz demektir. Resmen vakit öldürürsünüz. Yaptığınız başka bir şey değildir. Facebook’da sohbetler. Klipler falan. Vaktiniz öyle geçer. Bende o haftaki Beyaz Show’a baktım. İrem diye bir kız konuktu. Adını ilk defa duymuştum. Daha sonraları daha çok duyacak mışım meğer ismini. Tüm Türkiye ile beraber.

                                          İSMİNİ İLK DEFA DUYDUĞUM BİR KIZ
      Programda şarkı sırası ona gelmişti. Normalde ismini ilk duyduğum şarkıcıların şarkılarını dinlemem. Evde hemen zap yapardım. Böyle bir durumda. Ama o psikolojide bunu düşünecek haliniz olmuyor. Şarkıyı da atlayabilirdim. Ama o duruma çok sinir oluyorum. Şarkının bittiği yeri yakalamaya çalışıyorsun falan. Hiç oynama. Şarkıyı dinle daha iyi. Bende öyle yaptım. Şarkıyı dinledim. İyi ki dinlemişim. Süper bir şarkıydı. Şarkının adı da bir enteresandı. Düşler ülkesinin gelgit akıllısıyım diye. Bu şarkıyı dinlemeden önce. Biri bana bu sözün bir şarkı ismi olduğunu söyleseydi. İnandırıcı gelmezdi. Zira bu söz, şarkı içinde nasıl ve hangi amaçla kullanılabilirdi ki.

                                             ANCAK SEZEN AKSU YAPABİLİRDİ
        Sonradan öğrendim ki. Şarkıyı yazan Minik Serçe. Yani Sezen Aksu imiş. ”O zaman tamam” dedim. Bu sözü şarkı içinde kullanabilecek tek kişi Sezen Aksu olabilirdi. Müzik de harikaydı. Bu kadar dinlendirici bir müzik olabilir mi? İnsan dinlerken huzur buluyor. Muhakkak şarkıyı dinlemişsinizdir. Ama dinlemediyseniz. ”Hemen dinleyin” derim. Eminim siz de benim görüşüme katılacaksınız. Zaten tutmuş. Artık klasik haline gelmiş slov şarkıların bi sözlerini dinlerseniz. Hepsinde. İnsana huzur veren bir yan var. Müziği dinlerken dinlendiğinizi hissediyorsunuz.
                                                   
                                                            YA SESE NE DEMELİ
         Zaten bir şarkının tutabilmesi için. Sadece müzik yetmiyor. Aynı zamanda birden çok kriterin bir araya gelmesi gerekiyor. Şarkının sözleri de dinleyeni alıp götürmeli. Zaten şarkı sözü de Sezen Aksu’dan sorulur. Bu şarkıyı başka biri söyleseydi. Bu şarkı heba olabilirdi. Bu şarkıyı gerçekten hisseden birinin söylemesi gerekirdi. Aynı zamanda sesi güzel olan birinin. İşte bunların hepsi İrem Derici’de mevcuttu. Bu nedenle bu şarkı çok sevildi. Ve klasik şarkılar arasındaki yerini aldı. İrem’in gerçekten duru bir sesi var. Pürüzsüz. Dinlerken bunu hemen fark edebiliyorsunuz. Şunu da belirteyim. İrem o akşam. O şarkıyı. Canlı okumuştu. Play back değil. Ama ona rağmen. Bir şarkı bu kadar hissederek okunabilir mi?

                                     MEĞER İREM DENİLEN KIZ,İREM DERİCİ’YMİŞ
          O gün sadece güzel bir şarkı yapmış biri olarak kaldı aklımda İrem. Ve birde benim için bir hatıra olmuştu. O programı her izlediğimde. ”Ben o zamanlar askerdim” diyecektim. Gün oldu askerden geldik. İrem şarkılarına devam etti. Zorun ne sevgilim şarkısı ile çıtayı biraz daha yükseltti. Daha fazla kitlelere ulaştı. Ama gün gelecek patlamayı. Kalbimin tek sahibine şarkısı ile yapacaktı. İşte işin özü. O gün dinlediğim İrem. Bugün şarkısını milyonların söylediği. 40 milyondan fazla izlenme ile rekor kırmış şarkısı ile. İrem Derici’ymiş.

6 yorum:

  1. Bir sürü bestekarın içinde irem deric yorumlamanizda ayrı bi şey neden irem?

    YanıtlaSil
  2. Bir sarkicinin doğuşuna taniklik etmistim.Bu kisi de Irem Derici'ydi.Bu durumu sizlerle paylaşmak istedim

    YanıtlaSil
  3. Bir çok şarkıcının ,spikerin modelin doğuşuna tanık olduk.Başta böyle bi anda yükselenlerin alçaldığınıda gördük.Bu mesleğe ömürlerini vermiş.Sesi baskın şarkıcıları paylaşırsan daha iyi olur.Bizlerde şu var .Bir şeyleri gözümüzde spesiall olarak çok mu ? BÜYÜTÜYORUZ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim bir ortamiz yok zaten. Ya baş taci yaparız. Ya da yerin dibine sokariz.

      Sil
  4. Ben 27 yıllık gazeteciyim .Sana tafsiyem böyle şeyler değilde daha somut şeyleri yorumlarlarsan bide kısa olsun yazdiklarin .O zaman tutulursun ..

    YanıtlaSil