Powered By Blogger

2 Nisan 2017 Pazar

Aynı kitabı tekrar okumak zevk verdi mi?

                                                   İLK TECRÜBEM
     Aynı kitabı tekrar okumak üzerine bir yazı olacak. Ben daha önce hiç aynı kitabı tekrar okumamıştım. Ama aynı kitabı okumanın büyük bir zevk olacağı inancını taşıyordum. O yaşadığım güzel anları tekrar yaşayacaktım çünkü. Ama yaşadığım ilk tecrübem sonunda durumun, hiç de düşündüğüm gibi olmadığını gördüm. İş aradığım zaman diliminde bir yandan da kütüphaneden kitap alıp, kitap okuyordum.
                                         NAZAN BEKİROĞLU’NUN
                                             TARZINI BEĞENDİM
     Aldığım kitaplardan biri de, Nazan Bekiroğlu’nun Nar Ağacı kitabıydı. Kitap kalın bir kitaptı. Beş yüz küsür sayfa. 150-200 sayfa okumuşken, iş başvurusu yaptığım yerlerden biri, beni görüşmeye çağırdı. Gittim. Görüşme olumlu geçti. İşe başladım. İşe başlayınca, kitap okumaya eskisi gibi fırsat bulamadım. Kitabın da iade zamanı gelmişti. Kitabı tamamlayamadan kütüphaneye geri verdim. Kitabı beğenmiştim. İlk fırsatta yeniden alacaktım.

aynı kitabı tekrar okumak, Nar Ağacı, Nazan Bekiroğlu, okuduklarım
                                            
                                         O KİTAP, NAR AĞACI’YMIŞ
     Aynı kitabı tekrar okumak cümlesindeki kitabın, Nar Ağacı kitabı olacağını nerden bilebilirdim ki. Kitabı kütüphaneden almadım bu sefer. Beni Mustafa Kutlu ile tanıştıran arkadaşım Nagehan’dan aldım. Mustafa Kutlu’nun bir kitabını daha bitirmiş, yeni bir kitap istemiştim ondan. Oda bana, “Nar Ağacı kitabı var. Oda güzeldir. İstersen onu getireyim” dedi. “Harika olur. Bende onu yarıda bırakmıştım. Tekrar okumak istiyordum. Nasıl da denk geldi” dedim bende.
                                                     ÇOK SIKILDIM
     Kitabı heyecanla yeniden okumaya başladım. Ama okumaya başlamamla beraber, sıkılmaya başlamam bir oldu. Çünkü buraları daha önce okumuştum. Her yeri bildiğim yerlerdi. Hemen kitaba da kaldığım yerden başlamak istemedim. O zaman, kitabın ruhundan uzak kalmış olarak devam edecektim. Bana göre, bu kitaptan okurken zevk almak istiyorsam eğer, hikayeyi baştan sona tekrar gözden geçirmem gerekirdi. Hikayedeki bütünlüğü tekrar yakalamam gerekiyordu. 


aynı kitabı tekrar okumak, Nar Ağacı, Nazan Bekiroğlu, okuduklarım
                                
                                       “ZEVKLE OKURUM" DÜŞÜNCESİ
                                                        YANILGIYMIŞ
     Sıkılsam da bu yerleri bir şekilde geçmem gerekti. Sonunda da geçtim. Son bıraktığım yere geldim artık. Şimdi zevk almaya başladım. Demek ki, bir kitabı ne kadar çok sevsem de, yeniden okumaya başladığımda aynı tadı almıyormuşum. Bense bunun tam aksini düşünüyordum. “Bayıla bayıla okurum” diyordum. Yanlış anlaşılmasın. Okuduğum yerleri tekrar okurken, zevk almamamın nedeni ise, asla kitap değil. Kitap bana göre çok güzel. Daha bitirmedim ama şimdiden herkese tavsiye ederim. Aynı kitabı tekrar okumak bana göre değilmiş. Bunu anladım.

Birinci foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/man-in-black-suit-holdin-starbucks-cup-near-book-228799/

İkinci foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/blurred-book-book-pages-literature-46274/
     


14 yorum:

  1. Hm ben denemedim ama bir filmi izleyip arkadaşıma izletirken bidaha izlediğimde ilk zamanki gibi olmasa da biraz zevk aldım demek kitapta olmuyormuş :)

    YanıtlaSil
  2. Belki bu konuda genelleme yapmamak daha doğru olmaz mı? İlk okumayla ikinci kez okuma arasında uzun bir süre geçmiş olabilir. Yaşam tarzı, beklentiler, yaş, çevre hepsi farklılaşmış olabilir.
    İnsanız, sürekli değişim halindeyiz. Daha güzel de bulabilirdiniz. Ön yargılı olmamak, zamanın akışı içinde değerlendirmek sanırım en doğrusu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olaya genel açıdan bakarsak, hiç de haksız sayılmazsınız. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  3. İnsan yanılıyor bazen... Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanılmak bizler için değil mi zaten? Haklısın. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  4. 2 defa okumalarını boşverin 1 kere okusalar vallaha yeter. Yok şu kitap fuarı yok kitap yarışması falan. Bunlar cazcuz dostum. İçkinin 6, kitapların ise 19.99 olduğu hayattan bie şey olmaz. Farklı yaklaşayım dedim, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı yaklaşım harika olmuş :) Yorum için teşekkürler :)

      Sil
  5. ıı ııh hiç tarzın değil ikinci kez okumak; ama aynı şeyleri bile bile yaşıyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çoğu insan aynı şeyleri bile bile yaşamaktan dertli zaten. Boşver takma. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  6. Bugün yorumlarda bir düzensizlik yaşanıyor sanırım. Son yazımla ilgili yorumunuzu yayınlayıp yorum yazmama rağmen tamamen silinmiş. Oysa tüm yorumlar arasında yorum da cevap ta var. Blogda yer almadı. Bilginiz olsun istedim. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nezaketiniz ve bilgilendirmeniz için teşekkürler.

      Sil
  7. Edebi kitaplar bencede kendini pek tekrar okutmaz. Kendini tekrar okutan kitaplar arasında aklıma gelen tür kişisel gelişim kitaplarıdır. Bence bir kısmını düzenli olarak tekrar okumak lazım. Bir tür terapi ya da telkin olacaktır. Tekrar okunması gereken ikinci tür kitapların ise sağlık kitapları olduğunu düşünüyorum. Böylece iyi, doğru ve faydalı olanları tekrar hatırlamış oluruz. Edebi bir kitap zevkle tekrar okunmaz mı? Elbette okunabilir. Kimi kitaplar yolunuzu aydınlatır. Buna filmler de dahil. Tekrar tekrar izlenen filmler vardır. Sonunu bilirsiniz ama mesele bu değildir. Mesele filmin size hissettirdikleri ve anlattıklarıdır.

    yasamsarmali.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel gelişim kitapları benim de favorimdir. Hatta bir tanesi var. Cengiz Erşahin'in. Bazı zamanlar tekrar açıp okurum. Edebi kitaplardan tekrarını okuyup zevk aldığım olmadı. Olursa bunu bir yazı konusu yapacağım. Yorum için teşekkürler.

      Sil