Powered By Blogger

26 Mart 2017 Pazar

Sabahattin Ali, Aldırma Gönül'ü nerede yazmıştır?

                                              ONUNCU YIL HATRINA
     Aldırma Gönül şarkısının, Sabahattin Ali’nin olduğunu biliyor muydunuz? Aldırma Gönül şarkısını, Sinop cezaevinde yazmıştır. Tabi şarkı olarak değil, şiir olarak. Şiirin adı: Hapishane-5. Müziği ise Kerem Güney’e ait. Sinop cezaevinden önce Konya cezaevinde yatmış. 29 Ekim 1933’de hapisten çıkmış. 1933, Cumhuriyetin onuncu yılı. Onuncu yılı kapsamında af çıkarılmış. Oda afdan yararlanıp çıkmış. Bu arada cezaevine 1932 yılında girmiş. Biliyorsunuzdur, Aldırma Gönül şarkısını Edip Akbayram söylüyor. Hem de ne harika söylüyor.
                                                ÖYKÜ DE YAZMIŞTIR
     Aldırma Gönül şarkısını ilk Hababam Sınıfı’nın bir sahnesinde duymuştum. Bu şarkıyı duyunca hemen Hababam Sınıfı’nın o sahnesi gelir aklıma. Bu şiirinin dışında Duvar adlı bir de öykü yazmıştır Sinop Cezaevinde. Sinop cezaevinde kalan tek edebiyatçı Sabahattin Ali değil. Refik Halit Karay’da kalmış orda, Ahmet Bedevi Kuran’da, Kerim Korcan’da. Hemen şunu da belirteyim: Refik Halit Karay, ünlü Memleket Hikayeleri kitabındaki Şaka öyküsünü burada yazmış.

Sabahattin Ali, Aldırma Gönül, Sinop cezaevi, okuduklarım
                                   

                                              KİMİ İSTERSEN BURADA
     Sinop cezaevinde daha kimler kimler kalmamış ki. Ahmet Arif’ten Deniz Gezmiş’e, Kemal Tahir’den Uğur Mumcu’ya, Yılmaz Güney’den Eşber Yağmurdereli’ye kadar. Sinop cezaevi 1980 darbesinden sonra, siyasi tutukluların kaldığı bir cezaevi oldu. Sonra Ferhan Şensoy’un Pardon filmi burada çekildi. Bu filmin ardından Parmaklıklar Ardında dizisine mekan oldu. Böyle olunca da ilgi alaka artmış. Popüler olmuş. Geleni gideni artmış. Bakmışlar olacak gibi değil. Burasını müze yapma karar almışlar.
                                              İLHAM VEREN DALGALAR
     Sinop cezaevi tam denizin kıyısında. Aslında bir kale orası. Ta 1568 yılında cezaevi olarak kullanılmasına karar verilmiş. O günden sonra da hep mahkumların hayatlarına tanıklık etmiş. Sabahattin Ali, kaldığı hücreden kıyıya çarpan dalgaların sesini duyar. Ve bu sesini duyduğu dalgalar ona, unutulmaz bir şarkı olacak Aldırma Gönül şiirinin yazılması için esin kaynağı olur. “Dışarda azgın dalgalar/ Gelir duvarları yalar/ Seni bu sesler oyalar” dizesinin kaynağı, işte bu hapishane kıyısına çarpan dalgalardır. Gelen turistler, en çok Sabahattin Ali’nin Aldırma Gönül dizelerini yazdığı hücreyi merak ediyorlarmış. Bende olsam, o hücreyi görmek isterdim tabi.

Foto kaynak: https://www.pexels.com/photo/man-person-fog-mist-3180/
     

9 yorum:

  1. Sabahattin Ali son 1-2 yılda daha çok tanınmaya başladı bu iyi, neden bu kadar geç kalındı bu kötü. Yıllardır bu şarkıyı bilip, sevip, söz yazarı ünlü bir edebiyatçıyı neden ifade etmiyorlar ki. Cezaevlerinde kafası ve gönlü dolu olan ve haksız içeri düşmüş kim varsa hep üretmişler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabahattin Ali dediğiniz gibi son yıllarda geniş kitlelerce tanınmaya başladı. Bu her tanınırlık her geçen gün biraz daha artıyor. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil
  2. Acıyla yazılan/üretilen herşey asırlarca insanlara dokunarak büyür..inanıyorum buna acı böyle bir şey,sevinç böyle bir şey değildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aldırma Gönül dizeleri değil mi? Evet, unutulmayacak dizeler.

      Sil
    2. Yorum için teşekkürler.

      Sil
  3. Merhabalar,
    yeni blog açtım ve kişisel bloğumun desteğe ihtiyacı var eğer destek verirseniz oldukça memnun olurum İyi günler dilerim
    https://benirva.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki, her zaman. Yorumunuz için teşekkürler.

      Sil