Powered By Blogger

26 Temmuz 2016 Salı

Seçilmiş Hikayeler Ömer Seyfettin | Kitap yorumum

                                                    KİTABIN ADI        : SEÇİLMİŞ HİKAYELER
                                                    KİTABIN YAZARI : ÖMER SEYFETTİN
                                                    SAYFA SAYISI       : 212
                                                    YAYIN                     : ÇAĞRI YAYINLARI
                                                    HAZIRLAYAN        : ORHAN OĞUZ
     Ömer Seyfettin’in basında çıkan, kadavra haberleri üzerine, kütüphaneden bu Seçilmiş Hikayeler kitabını aldım. Kitabın içerisinde 16 tane hikaye var. Okuduğum çoğu hikayeyi beğendim. Bu kitapta Ömer Seyfettin’in meşhur hikayelerinden Kaşağı, Pembe İncili Kaptan ve Diyet de var. Hikayeleri okurken farkettiğim ilk şeylerden biri: Ömer Seyfettin’in dile olan hakimiyetiydi. Hikayeler çok akıcıydı. Bir başka tespitim de, Ömer Seyfettin’in gözlem yeteneğine dair. Okuduğum hikayeler, çevresini çok iyi gözlemleyen bir hikayecinin yazacağı türdendi. Hikaye yazımı kolay gibi görünsede, aslında zor bir tür.
seçme hikayeler ömer seyfettin | kitap yorumum

                                       İNSAN OLMAKTAN UTANDIRAN HİKAYELER
     Yüreğimi dağlayan iki hikaye vardı. Biri Bomba, diğeri ise Beyaz Lale’ydi. Bu iki hikayede, müslümanlara yapılan eziyetler anlatılıyor. Ama öyle bir yazmış ki Ömer Seyfettin, içim parçalandı. Hayvandan daha aşağı bu zalimlikleri yapanlar. İnsan diyemiyorum onlara. Okurken hani derler ya, “Kan dondurucu” diye. Aynen böyleydi okuduğum bu iki hikaye. İnsanlığımdan utandım diyebilirim. “Yerin dibine batsın bu dünya” diye, isyanımı dile getirdim. Bu iki hikayeyi okuduğunuzda, eminim bana hak vereceksiniz. Bunun dışında bazı cümlelerde, çok eski Türkçe kelime var. Ben bazılarını biliyordum. Ama çoğunu bilmiyordum. Bu nedenle kitabın son sayfalarını sözlüğe ayırmışlar. Oradan bilmediğiniz kelimelerin anlamlarını öğrenebiliyorsunuz.
                                    EN SON OKUL SIRALARINDA OKUDUĞUM HİKAYE
     Bu kitapta yer alan hikayelerden Kurbağa Duası’nı, Reşat Nuri’ye ithaf etmiş. Bunu da hemen hikayenin başında, “Reşat Nuri’ye” diyerek belirtmiş. Beni çok etkileyen Bomba adlı hikayesini ise, Ali Süha Bey’e ithaf etmiş.ilk başlardaki hikayeler, çoğunlukla meşrutiyet döneminde geçiyor. Hikayede geçen kahramanlar vasıtasıyla meşrutiyeti sorguluyor. Ömer Seyfettin, çocukluğunda yaşadıklarını da çok iyi hikayeleştirmiş. Hem de o kadar iyi hikayeleştirmiş ki, Kaşağı unutulmazlar arasındaki yerini almış. Kaşağı dışında anlattığı çocuk hikayeleri: Falaka ve Ant bu kitapta. Mermer Tezgah adlı hikayeyi pek anlayamadım. Birde siz okuyun bakalım. Sizler ne diyeceksiniz? Ve Pembe İncili Kaftan. Bu hikayeyi görünce, birden çocukluğuma gittim. En son ilkokul ya da ortaokulda okumuştum bu hikayeyi. Sonuç: Bu kitap dildeki yalınlığı, akıcılığı ve unutulmayacak hikayeleri için okunmalı.

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

     

2 yorum:

  1. Ömer Seyfettin gerçekten büyük bir yazar, tüm hikayelerini okumadım ancak okuduklarım gerçekten çok etkileyici ve güzellerdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ömer Seyfettin gerçekten büyük bir yazar. Bende tüm yazdıklarını okumadım. Ama okuduklarım yetti. Onun büyük bir yazar olduğunu anlamak için. Değerli yorumunuz için teşekkürler.

      Sil