Powered By Blogger

10 Haziran 2016 Cuma

Tarihimizin Gizli Odaları kitabı yorumum...

KİTABIN ADI        : TARİHİN GİZLİ ODALARI
KİTABIN YAZARI: YAVUZ BAHADIROĞLU
YAYIN                      : HAYAT YAYINCILIK
SAYFA SAYISI      : 337
BASIM YILI           : İSTANBUL-2012

     Daha önce de belirttiğim gibi, Yavuz Bahadıroğlu’nun ilk olarak, Osmanlı’nın Doğuşu: Merhaba Söğüt kitabını okumuştum. Tarihimizin Gizli Odaları kitabı, okuduğum ikinci kitabı oldu. Bu bir araştırma kitabı. Tarih konusu, ilgi duyduğum alanlardan biri. Ama her tarih kitabı da okunmuyor ki. Bazıları, bildiğiniz okullardaki tarih kitabı gibi yazıyorlar. Onların okuma açısından bir zevki olur mu? Onlar, bilgi amaçlı. Yavuz Bahadıroğlu’nun, bir önceki kitabını okuyup memnun kaldığım için bu kitabı aldım. Her zaman söylemişimdir. Anlatımda akıcılık, sadelik, anlaşılabilirlik çok önemli. Yavuz Bahadıroğlu, bize bunları veriyor.
Yavuz Bahadıroğlu

     Kitabı iki bölüme ayırabiliriz. Birinci bölüm: Yakın tarihimiz. İkinci bölüm: Osmanlı tarihimiz. Yakın tarihimizde, okuduğum bir çok şeyi biliyordum. Daha önce başka kaynaklardan da okumuştum. Ama ilk defa okuyacaklar için, şaşırtıcı ve sarsıcı olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. Yakın tarihte neler anlatılıyor, birkaç örnek vereyim.

·        Çerkez Ethem hain miydi?
·        Yakın tarihimizde din-devlet ilişkileri nasıldı?
·        İlk Türkçe ezan

     İkinci bölüm ise; Osmanlı tarihimiz. Kitapta, bu bölüme daha fazla sayfa ayrıldığını söyleyebiliriz. Osmanlı hakkında, daha önce duymadığım şeyleri okuduğumu söylemeliyim. Osmanlı’da yapılan her işin, nasılda bir ince düşüncenin eseri olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bir de, çok net bir şekilde şunu görebiliyorsunuz ki: Osmanlı ile Avrupa, yer değiştirmiş. Osmanlı zamanında, bugün hasret kaldığımız tüm özelliklerimizi zirvede yaşıyormuşuz. İnsan haklarından, bilime kadar. O zamanlarda Avrupa, bizim bugünkü şikayet etmemiz gibi, şikayet ediyormuş kendi yaşantısından. Şimdi ise, tam tersi olmuş işte. İnsan, Osmanlı’yı okuyunca, zamanında nasıl böyle güzel bir millet olduğuna şaşırası geliyor. Ne güzel ahlakımız varmış. Bir de şimdiye bakın. Nereden nereye gelmişiz. Kitap, bunu sorgulatıyor size. Zaten Yavuz Bahadıroğlu’da sorguluyor bunu. Osmanlı Devleti ile ilgili olarak, ne anlatılmış, birkaç madde ile ondan da bahsetmek isterim sizlere.

·        Osmanlı Devleti diktatörlük müydü?
·        Şaşırtıcı bir özgürlük belgesi: Amanname
·        Mahkemeden kovulan padişah: Yıldırım Bayezid
·        Hayatı boyunca sadece iki kez yıkanan kraliçe
·        Padişahlar ne yer, ne içerdi?
·        Fatih öldü mü, öldürüldü mü?

FOTO KAYNAK: Pixabay.com

BLOG LİNKİ:yasamdanyazilar.blogspot.com

2 yorum:

  1. Dili kesinlikle çok akıcı, anlaşılır. Okurken akıp gidiyor kitapları.
    Osmanlı bir dönemler süper güçtü, her anlamda örnek oluşturuyordu dünyaya. Gezginler merak ederek geliyor ve izlenimlerini paylaşıyorlardı Avrupa'daki insanlarla. Ancak bana kalırsa şunu da unutmamak gerek; özellikle cumhuriyetin ilk dönemlerindeki yöneticiler ve kurumlar Osmanlı'nın izlerini fazlasıyla taşıyordu. Yani şöyle de denebilir, bugün dahi yakındığımız pek çok husus aslında bize Osmanlı'dan kalan bir miras. Bunlar arasında iyi olanlar da vardır elbette. Osmanlı iyi Cumhuriyet kötü, Osmanlı kötü Cumhuriyet dönemi kusursuz. İkisi de yanlış yaklaşımlar bana göre. İkisi de bizim tarihimiz, iyi ve kötü yanlar var. Bizim de dersler alıp, iyi yönlerimizi arttırmamız gerekiyor. Bu tür kitapları sevemiyorum o yüzden, dil olarak değil de içerik olarak. Ben de okumuştum bu tarz bir kitabını, benzer konulardan bahsediyordu yine. :)
    Eline sağlık. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tarihe senin söylediğin gibi bakılsa aslında kazanımımız çok olacak da işte. Dilerim bir gün bu noktaya geliriz. Teşekkürler yorum için :)

      Sil