Powered By Blogger

11 Haziran 2016 Cumartesi

Schopenhauer'e göre saman alevi gibi olan edebiyat nedir?

Schopenhauer
     
     Schopenhauer’e göre edebiyat ikiye ayrılır. Biri gerçek, diğeri görünen. Yüzyıllar önce yazılmış kitaplar, hala geçerliliğini koruyorsa ve biz bunları hala okuyorsak, işte bunlar, gerçek edebiyata girer diyor Schopenhauer. Bu tür eserleri kimler verir peki? Yaşama amaçları, bilim ve sanat olan insanlar diyor Schopenhauer. Bu tip insanlar sessiz, sakin, kendi halinde bir karakter sergilerler. Bu insanlar milim milim, yavaş yavaş bir şekilde yol kat ederler. Ve bu şekilde devam etmeleri neticesinde ortaya eserleri çıkar. İşte bu eserler, kalıcı eserler dediği sınıfa giriyor Schopenhauer’in. İkinci gruptaki eser veren kişilere gelince de. Bunlar, etraflarındakilerin onlara verdiği yersiz cesaretlendirmeleri neticesinde kendilerini yazmaya, peşi sıra eserler vermeye başlarlar. Ama her geçen yıl, bu eserlerin adları unutulmaya yüz tutar. Ve en sonunda da kimse hatırlamaz. İşte bu türe, saman alevi edebiyat denir. Siz neler diyorsunuz Schopenhauer’in edebiyatı ikiye ayıran bu görüşleri hakkında?

FOTO KAYNAK:Pixabay.com


BLOG LİNKİ:yasamdanyazilar.blogspot.com

4 yorum:

  1. Önemli olan yazarlığı veya herhangi bir işi fayda sağlama anlayışıyla yürütmek. Schopenhauer'ın görünen olarak nitelediği kısımdakiler daha farklı gözle bakıyorlar olaya. Gerçek olanlar ise faydadan, az ama öz iş yapmaktan yana sanırım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen :) Kafka gibi bir kaç kitap olsun ama damga vursun diyor :)

      Sil
  2. Kısmen katılıyorum, gaye, emek, yetenek. Bütünlük arz edince kalıcı eserler oluşuyor. Ellerinize sağlık, ölçülü ve etkili bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu sağlayanlarda büyük yazar oluyorlar. Yorum için teşekkürler

      Sil