Powered By Blogger

20 Mayıs 2016 Cuma

Victor Hugo'nun yazarlık dışındaki diğer sanatsal yeteneği...

     Bazı yazarlar, sanata yatkınlık olarak içlerinde sadece yazmayı barındırmıyorlar. Yazma dışında da, sanat dallarına yetenekleri olabiliyor. Bu tip bir yazara örnek olarak, Victor Hugo’yu verebilirim. Victor Hugo deyince benim aklıma, hemen Sefiller romanı gelir. Ben iyiliğin kazandığı roman diyorum Sefiller’e. Victor Hugo, Sefiller gibi dünya çapında eserler ortaya koymanın dışında, bir de resim yaparmış. Hem de öyle böyle değil. Toplamda yapmış olduğu resimlerin sayısını söylesem, eminim sizin de benim gibi, dudağınız uçuklar. Dört binden fazla. Yanlış duymadınız. Tam dört binden fazla resim yapmış.
Victor Hugo

                                        BASİT BİR RESİM YAPMA HEVESİ DEĞİL
     Bu gibi insanlar, boşuna her zaman okunacak eserler bırakmıyorlar dünyaya. Bu resim yeteneği hakkında, ressam bir arkadaşının söyledikleri, bizim için daha iyi bir yol gösterici olacaktır sanırım. Ressam dostunun adı : Eugene Delacroix. Victor Hugo için: “Eğer yazar değil de, ressam olsaydı, yüzyıla damga vurmuş ressamlardan biri olabilirdi” demiş. Ressamlığı bu kadar ileri bir düzeydeymiş yani. Peki sizler yazarların, yazmaları yanında, böyle ressamlık gibi, diğer sanat dallarında da yetenekli olmaları hakkında ne düşünüyorsunuz?
ÖNERİ YAZI:YAZMAK HAYATININ NERESİNDE?

Foto kaynak: pixabay.com


Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

2 yorum:

  1. Kitaplarındaki anlatımların ve betimlemelerin de resmeder gibi olması boşuna değilmiş öyleyse. :) Sefiller'i okumuştum bende, Jan Valyan'dı sanırım oradaki karakter. Çok etkilemişti beni.
    Yazarın ressam yönünü de ilk defa bu yazıda öğrendim. Eskilerin bu yönü kuvvetli sanırım. Birden fazla işte gerçekten başarılı olabiliyorlar, kendilerini verebiliyorlar. Hayran kalıyorum böylelerine.
    Yazı her zamanki gibi bilgilendirici ve keyifliydi. Teşekkürler. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Büyük yazarların yetenekleri de büyük oluyor. Yorum icin tesekkürler :)

      Sil