Powered By Blogger

31 Ocak 2015 Cumartesi

İlber Ortaylı'dan 4 tarihi soruya cevap...

       İlber Ortaylı’nın Tarihin İzinde kitabını okuyorum.Daha önce hiçbir kitabını okumamıştım.Gerçi tam olarak bu kitabını da okumuş sayılmam.Çünkü kitabın yarısından fazlası soru cevap.Kitap ikiye ayrılmış.Birinci bölümde söyleşiler yer alıyor.İkinci bölümde ise makaleler.Ama makalelerde bomba konuları ele alıyor İlber Oltaylı.Şunu da hemen belirteyim,bazı yerlerde tarih bilgisi eksikliğimden dolayı kitaptan istediğim şekilde faydalanamadım.

       Peki Tarihin İzinde kitabını neden okumalıyız?Bunun için size 4 neden sunuyorum.Eminim bu nedenler sizin de dikkatinizi çekecektir.Tabi tarih ile ilgileniyorsanız.Hemen başlayayım.
       Madde-1)Osmanlıca son dönemde baya tartışılmıştı.Herkes bu konu hakkında bir şeyler söyledi.Peki bu konu hakkında İlber Ortaylı’nın düşüncesi ne?Sayfa 111’de bu konudaki görüşünü bulabilirsiniz.
       Madde-2)Bir zamanlar Ortaylı Topkapı Sarayı’nda müdürlük yapmıştı.Peki Ortaylı,Topkapı Sarayı’nı nasıl tanımlıyor?Sayfa 115’de merakınızı giderebilirsiniz.
       Madde-3)Ve tarihimizin çok tartışmalı konularından biri.Vahdettin ile Atatürk arasındaki iletişim.Ortaylı,burada çok çarpıcı bir ifadeye yer veriyor ve,”Vahdettin ve Atatürk’ün dost oldukları zamanlar vardır”diyor.İlgi çekici bu makaleyi kitabın 145’inci sayfasında okuyabilirsiniz.
       Madde-4)Ve çok ses getirecek bir başka madde.Bu maddede Ortaylı,”Din ile devletin ayrılması Yahudilik ve Müslümanlıkta imkansızdır”diyor.Peki neden?Bunu da sayfa 179’da açıklamış.

       E o zaman ne diyelim,”İyi okumalar”.

Blog linki:yasamdanyazilar.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder